Piperyna - suplement pomagający schudnąć

Sama nazwa tego alkaloidu wielu z nas nic nie mówi, stąd piperynie mającej wiele prozdrowotnych właściwości warto poświęcić kilka zdań.

Piperyna występuje w wierzchniej warstwie ziaren czarnego pieprzu. To właśnie ten związek chemiczny odpowiada za ostry, wręcz piekący smak tej przyprawy. Piperynę, choć w mniejszej ilości, znaleźć można również w pieprzu białym, zielonym i kolorowym.

Środki ułatwiające odchudzanie

Piperyna – cudowny środek na odchudzanie

O piperynie zrobiło się głośno w chwili, gdy naukowcy dowiedli, iż jest ona zdolna obniżać poziom tłuszczu we krwi. Zaczęto wówczas mówić o niej w kontekście doskonałego suplementu na odchudzanie. Naukowcy zauważyli, że piperyna wzmaga proces wytwarzania ciepła (termogenezy), a to wtedy właśnie organizm spala kalorie.

Piperynę produkuje się jako suplement diety wspomagający odchudzania. Warto jednak pamiętać, że same tabletki nie wystarczą. By zgubić zbędne kilogramy konieczna jest właściwa dieta i codzienna aktywność fizyczna.

Właściwości prozdrowotne piperyny

Udowodniono, że piperyna ma działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające. Pobudza układ trawienny do pracy, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii (pod wpływem jej działania zwiększa się ilość wydzielanego soku żołądkowego). Warto nadmienić, że piperyna poprawia wchłanianie niektórych leków, jak również witamin i składników mineralnych.

Podkręć metabolizm!

Naukowcy z King's College w Londynie dowiedli ponadto, że piperyna i jej pochodne mogą pomóc osobom z bielactwem nabytym. W jaki sposób? Otóż alkaloid ten w krótkim czasie miejscowego stosowania nadaje odbarwionej skórze ciemniejszą barwę. Jeszcze lepsze efekty w leczeniu bielactwa daje połączenie piperyny z naświetlaniem ultrafioletowym.
Uważa się ponadto, że piperyna może łagodzić objawy depresji, jak również w znacznym stopniu poprawić funkcję zapamiętywania.

Jedzmy pieprz na zdrowie?

Faktem jest, że piperyna w sposób naturalny występuje w ziarnach pieprzu. Nie oznacza to jednak, że mamy go teraz jeść w dużych ilościach. Wręcz przeciwnie. Nadmierne spożywanie tej przyprawy może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego. Zalecany jest zatem umiar. Przed rozpoczęciem suplementacji warto zaś skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Kofeina a wydajność treningowa Schudła 13 kilogramów. Metamorfoza Kariny Sokólskiej Schudła 120 kg. "Chcę być przykładem dla córek" Produkty, które powodują cellulit. Sprawdź, co warto wyeliminować ze swojej diety Śniadanie - idealny posiłek na wiosenny detox. Trzydniowa dieta na płaski brzuch to mit? (WIDEO) Schudła 70 kilogramów. Niedawno przyznała się, jak to zrobiła Sposób na ładny biust: damskie pompki. Damskie pompki - efekty Szerokie biodra - jak z tym walczyć? Skuteczne ćwiczenia na biodra Wspomaganie odchudzania - czy stosować suplementy? Dieta na trądzik - co można jeść, a czego należy unikać? Zasady diety i przykładowy jadłospis 10 zmian w kuchni, które pomogą zachować sylwetkę