Piperyna - suplement pomagający schudnąć
Sama nazwa tego alkaloidu wielu z nas nic nie mówi, stąd piperynie mającej wiele prozdrowotnych właściwości warto poświęcić kilka zdań.
Piperyna występuje w wierzchniej warstwie ziaren czarnego pieprzu. To właśnie ten związek chemiczny odpowiada za ostry, wręcz piekący smak tej przyprawy. Piperynę, choć w mniejszej ilości, znaleźć można również w pieprzu białym, zielonym i kolorowym.
Piperyna – cudowny środek na odchudzanie
O piperynie zrobiło się głośno w chwili, gdy naukowcy dowiedli, iż jest ona zdolna obniżać poziom tłuszczu we krwi. Zaczęto wówczas mówić o niej w kontekście doskonałego suplementu na odchudzanie. Naukowcy zauważyli, że piperyna wzmaga proces wytwarzania ciepła (termogenezy), a to wtedy właśnie organizm spala kalorie.
Piperynę produkuje się jako suplement diety wspomagający odchudzania. Warto jednak pamiętać, że same tabletki nie wystarczą. By zgubić zbędne kilogramy konieczna jest właściwa dieta i codzienna aktywność fizyczna.
Właściwości prozdrowotne piperyny
Udowodniono, że piperyna ma działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające. Pobudza układ trawienny do pracy, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii (pod wpływem jej działania zwiększa się ilość wydzielanego soku żołądkowego). Warto nadmienić, że piperyna poprawia wchłanianie niektórych leków, jak również witamin i składników mineralnych.
Naukowcy z King's College w Londynie dowiedli ponadto, że piperyna i jej pochodne mogą pomóc osobom z bielactwem nabytym. W jaki sposób? Otóż alkaloid ten w krótkim czasie miejscowego stosowania nadaje odbarwionej skórze ciemniejszą barwę. Jeszcze lepsze efekty w leczeniu bielactwa daje połączenie piperyny z naświetlaniem ultrafioletowym.
Uważa się ponadto, że piperyna może łagodzić objawy depresji, jak również w znacznym stopniu poprawić funkcję zapamiętywania.
Jedzmy pieprz na zdrowie?
Faktem jest, że piperyna w sposób naturalny występuje w ziarnach pieprzu. Nie oznacza to jednak, że mamy go teraz jeść w dużych ilościach. Wręcz przeciwnie. Nadmierne spożywanie tej przyprawy może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego. Zalecany jest zatem umiar. Przed rozpoczęciem suplementacji warto zaś skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze