Piperyna - suplement pomagający schudnąć

Sama nazwa tego alkaloidu wielu z nas nic nie mówi, stąd piperynie mającej wiele prozdrowotnych właściwości warto poświęcić kilka zdań.

Piperyna występuje w wierzchniej warstwie ziaren czarnego pieprzu. To właśnie ten związek chemiczny odpowiada za ostry, wręcz piekący smak tej przyprawy. Piperynę, choć w mniejszej ilości, znaleźć można również w pieprzu białym, zielonym i kolorowym.

Środki ułatwiające odchudzanie

Piperyna – cudowny środek na odchudzanie

O piperynie zrobiło się głośno w chwili, gdy naukowcy dowiedli, iż jest ona zdolna obniżać poziom tłuszczu we krwi. Zaczęto wówczas mówić o niej w kontekście doskonałego suplementu na odchudzanie. Naukowcy zauważyli, że piperyna wzmaga proces wytwarzania ciepła (termogenezy), a to wtedy właśnie organizm spala kalorie.

Piperynę produkuje się jako suplement diety wspomagający odchudzania. Warto jednak pamiętać, że same tabletki nie wystarczą. By zgubić zbędne kilogramy konieczna jest właściwa dieta i codzienna aktywność fizyczna.

Właściwości prozdrowotne piperyny

Udowodniono, że piperyna ma działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające. Pobudza układ trawienny do pracy, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii (pod wpływem jej działania zwiększa się ilość wydzielanego soku żołądkowego). Warto nadmienić, że piperyna poprawia wchłanianie niektórych leków, jak również witamin i składników mineralnych.

Podkręć metabolizm!

Naukowcy z King's College w Londynie dowiedli ponadto, że piperyna i jej pochodne mogą pomóc osobom z bielactwem nabytym. W jaki sposób? Otóż alkaloid ten w krótkim czasie miejscowego stosowania nadaje odbarwionej skórze ciemniejszą barwę. Jeszcze lepsze efekty w leczeniu bielactwa daje połączenie piperyny z naświetlaniem ultrafioletowym.
Uważa się ponadto, że piperyna może łagodzić objawy depresji, jak również w znacznym stopniu poprawić funkcję zapamiętywania.

Jedzmy pieprz na zdrowie?

Faktem jest, że piperyna w sposób naturalny występuje w ziarnach pieprzu. Nie oznacza to jednak, że mamy go teraz jeść w dużych ilościach. Wręcz przeciwnie. Nadmierne spożywanie tej przyprawy może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego. Zalecany jest zatem umiar. Przed rozpoczęciem suplementacji warto zaś skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Prosty Fitness [Lekcja 33] Gdzie znajdziesz pszenicę Prosty Fitness [Lekcja 3] Odżywka białkowa i super smaczne koktajle BIAŁY CHLEB, BIAŁY MAKARON...BIAŁA ŚMIERĆ? Dieta cukrzycowa - zasady, jadłospis i przepisy. O czym musi pamiętać każdy cukrzyk? 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Schudła 13 kilogramów. Metamorfoza Kariny Sokólskiej Weganie - dieta, gdy trenujemy Schudła 24 kilogramy. Metamorfoza Ilony Pęcherek Jak zrzucić zbędne kilogramy po porodzie? Dieta norweska - efekt w 14 dni. Przepisy i jadłospis Metoda małych kroków, czyli jak zacząć odchudzanie? Złote mleko, czyli mleko z kurkumą na odchudzanie - właściwości, przepis

Popularne w tym tygodniu:

Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami