Piperyna - suplement pomagający schudnąć

Sama nazwa tego alkaloidu wielu z nas nic nie mówi, stąd piperynie mającej wiele prozdrowotnych właściwości warto poświęcić kilka zdań.

Piperyna występuje w wierzchniej warstwie ziaren czarnego pieprzu. To właśnie ten związek chemiczny odpowiada za ostry, wręcz piekący smak tej przyprawy. Piperynę, choć w mniejszej ilości, znaleźć można również w pieprzu białym, zielonym i kolorowym.

Środki ułatwiające odchudzanie

Piperyna – cudowny środek na odchudzanie

O piperynie zrobiło się głośno w chwili, gdy naukowcy dowiedli, iż jest ona zdolna obniżać poziom tłuszczu we krwi. Zaczęto wówczas mówić o niej w kontekście doskonałego suplementu na odchudzanie. Naukowcy zauważyli, że piperyna wzmaga proces wytwarzania ciepła (termogenezy), a to wtedy właśnie organizm spala kalorie.

Piperynę produkuje się jako suplement diety wspomagający odchudzania. Warto jednak pamiętać, że same tabletki nie wystarczą. By zgubić zbędne kilogramy konieczna jest właściwa dieta i codzienna aktywność fizyczna.

Właściwości prozdrowotne piperyny

Udowodniono, że piperyna ma działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające. Pobudza układ trawienny do pracy, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii (pod wpływem jej działania zwiększa się ilość wydzielanego soku żołądkowego). Warto nadmienić, że piperyna poprawia wchłanianie niektórych leków, jak również witamin i składników mineralnych.

Podkręć metabolizm!

Naukowcy z King's College w Londynie dowiedli ponadto, że piperyna i jej pochodne mogą pomóc osobom z bielactwem nabytym. W jaki sposób? Otóż alkaloid ten w krótkim czasie miejscowego stosowania nadaje odbarwionej skórze ciemniejszą barwę. Jeszcze lepsze efekty w leczeniu bielactwa daje połączenie piperyny z naświetlaniem ultrafioletowym.
Uważa się ponadto, że piperyna może łagodzić objawy depresji, jak również w znacznym stopniu poprawić funkcję zapamiętywania.

Jedzmy pieprz na zdrowie?

Faktem jest, że piperyna w sposób naturalny występuje w ziarnach pieprzu. Nie oznacza to jednak, że mamy go teraz jeść w dużych ilościach. Wręcz przeciwnie. Nadmierne spożywanie tej przyprawy może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego. Zalecany jest zatem umiar. Przed rozpoczęciem suplementacji warto zaś skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Mikstura oczyszczająca jelita z toksyn, która pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Prosty przepis Sałatka na smukłą talię Prosty Fitness [Lekcja 15] Mrożonki Schudł 33 kilogramy w 7 miesięcy. Metamorfoza Mateusza Grzesiaka 5 prostych wskazówek na utratę wagi dla świeżo upieczonych mam Zobacz, co dietetycy jedzą na lunch Napoje przyspieszające odchudzanie Najgrubsze kłamstwa i największe mity o odchudzaniu! To zmieni twój punkt widzenia Zrzucił 70 kg w rok. Wszystko dzięki zmianie stylu życia Ćwiczenia na brzuch. Jak stracić oponkę i zyskać sześciopak? Jak zmniejszyć spożycie soli? Męskie odchudzanie

Popularne w tym tygodniu:

Dieta bez węglowodanów - co można jeść? Zasady, efekty, przykładowy jadłospis Dieta redukcyjna - co to jest? Zasady, efekty, przepisy i przykładowy jadłospis Dieta 1500 kalorii - bezpieczna i zdrowa dieta odchudzająca. Efekty, przepisy, jadłospis Dieta trzustkowa - zasady odżywiania przy chorobach trzustki. Efekty, przepisy i jadłospis Dieta Gersona i terapia Gersona - co to jest? Jakie są zasady diety, efekty, co dozwolone, a co zabronione? Pokolenie a sposób odżywania Dieta rozdzielna - co to jest i na czym polega? Zasady, efekty i przykładowy jadłospis Dieta sportowca - co to jest, co jeść i kiedy? Zasady diety i przykładowy jadłospis