Najbardziej i najmniej kaloryczne wigilijne potrawy. Sprawdź kaloryczność potraw wigilijnych
Zbliżają się święta. W związku z tym warto zadać pytanie o najbardziej i najmniej kaloryczne wigilijne potrawy. Jednym z najbardziej kalorycznych dań wigilijnych jest kutia - 100-gramowa porcja tej potrawy dostarcza niemal 500 kcal. Niskokaloryczną zupą jest barszcz czerwony (30 kcal w 220 ml, jeśli nie zjemy zbyt dużej liczby uszek, które podnoszą jego kaloryczność - o 70 kcal sztuka). Jakie są inne najmniej kaloryczne potrawy? Ile kcal mają potrawy wigilijne? Zapraszamy!
Potrawy wigilijne — kalorie. Kaloryczność świątecznych potraw — wstęp
Podczas wieczerzy wigilijnej problemem osób na diecie odchudzającej jest mnogość dań. Wedle tradycji należy bowiem spróbować każdej z 12 potraw, które znajdują się na świątecznym stole. Co więcej, dania te, choć postne, dostarczają niemałej liczby kalorii.
Istnieje jednak kilka sposobów na to, żeby odchudzić wigilijne menu, na przykład w trakcie ich przygotowywania możemy wykorzystać produkty ekologiczne, a te tuczące zastąpić lżejszymi (jogurt naturalny z ziołami zamiast majonezu jako dodatek do sałatki). Znaczenie ma również sposób przygotowania: wybieramy gotowanie na parze i pieczenie w piekarniku zamiast smażenia.
Kaloryczność świątecznych potraw — czym jest kaloria?
Kalorią nazywamy jednostkę fizyczną, która określa wartość energetyczną produktu spożywczego. Zostaje ona przyswojona przez organizm w trakcie procesu jego trawienia, a potem wykorzystana do podtrzymywania podstawowych funkcji życiowych i odłożona w postaci tkanki tłuszczowej.
Kaloria to wielkość, która umożliwia zwiększenie temperatury 1 kilograma wody o 1 stopień Celsjusza. Powszechnie używa się dwóch terminów kcal (kilokalorie) i kalorie jako synonimy, co nie jest prawidłową praktyką. Kaloria jest jednostką tysiąc razy mniejszą od kilokalorii.
Kaloryczność świątecznych potraw — Najbardziej kaloryczne dania świąteczne
- kutia z pszenicą, makiem, miodem, mlekiem, orzechami, bakaliami (100 gramów) - 480 kcal,
- pierogi z kapustą i grzybami gotowane i odsmażone na tłuszczu (200 gramów) - 220 kcal,
- krokiet z kapustą i grzybami obtoczony w bułce tartej i odsmażony (sztuka o wadze około 130 gramów) - 308 kcal,
- śledzie w oleju (100 gramów) - 295 kcal (kaloryczności dodaje im olej, surowy płat śledzenia nie jest kaloryczny),
- karp smażony w panierce z jajka i bułki tartej (100 gramów) - 221 kcal,
- zupa grzybowa z makaronem i grzybami (250 ml) - 300 kcal,
- kompot z suszonych owoców (150 ml) - 200 kcal (kaloryczność zależy od ilości użytej substancji słodzącej: cukru, miodu, stewii),
- sałatka jarzynowa z majonezem (100 gramów) - 250 kcal,
- łazanki z kapustą i grzybami (200 gramów) - 258 kcal,
- sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną (280 gramów) - 420 kcal,
- sałatka śledziowa z burakiem, żurawiną i orzechami włoskimi (280 gramów) - 596 kcal,
- makowiec w formie rolady polany lukrem (100 gramów) - 360 kcal (kaloryczność deseru podnosi gotowa masa makowa z bakaliami, której 3 łyżki to 218 kcal),
- piernik staropolski (100 gramów) - 352 kcal,
- sernik wiedeński (120 gramów) - 305 kcal,
- pierniczki z lukrem (100 gramów) - 350 kcal.
- keks (100 gramów) - 359 kcal (to wynik kalorycznych składników: masła, bakalii, ponadto zawiera jaja i miód),
- kluski z makiem i bakaliami (100 gramów) - 294 kcal.
Kaloryczność świątecznych potraw — Najmniej kaloryczne dania świąteczne
- pasztecik z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego (1 sztuka) - 50 kcal,
- kapusta z grochem (3 łyżki, 100 gramów) - 150 kcal (bez zasmażki i oleju),
- bezmięsna kapusta z grzybami (3 łyżki, 100 gramów) - 80 kcal (bez zasmażki i oleju),
- ryba (mintaj, miruna, sola, dorsz) po grecku (100 gramów) - 150 kcal (kaloryczność dania może podnieść olej i panierka, do której przygotowania wykorzystamy mąkę i jaja),
- śledzie w śmietanie (100 gramów) - 96 kcal,
- śledzie marynowane (100 gramów) - 104 kcal,
- karp w galarecie (100 gramów) - 136 kcal,
- pierogi z kapustą i grzybami podane z wody (200 gramów) - 160 kcal,
- pierogi z kapustą i grzybami pieczone w piekarniku — 170 kcal,
- barszcz czerwony (o ile nie zjemy w nadmiarze uszek — jedna sztuka to około 70 kcal; 220 ml czystego barszczu ma nie więcej niż 30 kcal),
- zupa grzybowa niezabielana (250 ml) czysta (bez makaronu) - 30 kcal, zabielana — 100 kcal,
- pieczony karp w folii z ziołami i przyprawami (100 gramów) - 147 kcal.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze