Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci siÄ™, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwiÄ™cej Å›wieżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy wiÄ™kszÄ… motywacjÄ™, by dobrze wyglÄ…dać w bikini. Ale to wÅ‚aÅ›nie w wakacje czyhajÄ… na nas najwiÄ™ksze dietetyczne puÅ‚apki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy sÄ… niestety peÅ‚ne pustych kalorii. AlternatywÄ… dla grzesznych przyjemnoÅ›ci mogÄ… być chÅ‚odniki. Zimne zupy Å›wietnie orzeźwiajÄ… i chÅ‚odzÄ… w czasie upałów, a przy tym majÄ… maÅ‚o kalorii i sÄ… pożywne. Oto najlepsze chÅ‚odniki z caÅ‚ego Å›wiata, które pozwolÄ… ci schudnąć.
Ten artykuł ma 6 stron:
Fit chłodniki
Dlaczego podczas odchudzania warto sięgnąć po chłodniki? Zimne zupy mają wiele zalet dla osób na diecie. Po pierwsze, są lekkie i niskokaloryczne. Zawierają bardzo mało tłuszczy i węglowodanów, przez co idealnie sprawdzają się jako posiłek na diecie. Po drugie, chłodniki są bardzo zdrowe.
Składają się głównie ze świeżych warzyw (czasem owoców), które są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika, który pomaga schudnąć i usprawnia procesy trawienne. Po trzecie, zimne chłodniki ułatwiają spalanie kalorii. Dlaczego? Kiedy jemy zimny posiłek, organizm zużywa więcej energii na ogrzanie go i strawienie.
Wielkim plusem chłodników jest też ich różnorodność. Na całym świecie ludzie jedzą zimne zupy, dlatego bez trudu znajdziesz przepis, który trafi w twoje kubki smakowe. Przekonany?
Hiszpańskie gazpacho
Ta pochodząca z Andaluzji zupa na zimno to klasyk kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania gazpacho potrzebujesz tylko blendera i kilku składników.
Składniki na gazpacho to: 6 pomidorów, 1 papryka, 2 ogórki, 1 czerwona cebula i 1 ząbek czosnku. Do zupy dodaje się również trochę octu winnego, oliwy z oliwek extra virgin oraz kromkę chleba na zakwasie. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko i podawać z chlustem oliwy na wierzchu.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze