Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci się, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwięcej świeżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy większą motywację, by dobrze wyglądać w bikini. Ale to właśnie w wakacje czyhają na nas największe dietetyczne pułapki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy są niestety pełne pustych kalorii. Alternatywą dla grzesznych przyjemności mogą być chłodniki. Zimne zupy świetnie orzeźwiają i chłodzą w czasie upałów, a przy tym mają mało kalorii i są pożywne. Oto najlepsze chłodniki z całego świata, które pozwolą ci schudnąć.
Ten artykuł ma 6 stron:
Bułgarski tarator
Chcesz się poczuć jak na wakacjach? Na obiad przygotuj bułgarski chłodnik o nazwie tarator, który gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień. Wystarczy kilka składników, by stworzyć niezwykłą kombinację smaków. Do taratora używa się jogurtu naturalnego, który jest bardzo polecany w czasie diety. Dlaczego?
Ma mało kalorii, ale za to dużo białka, które daje energię i pomaga budować mięśnie. Wierzch chłodnika pochodzącego z Bułgarii posypuje się orzechami włoskimi, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bez obaw – to rodzaj tłuszczy, których bardzo potrzebujesz w trakcie diety.
Jak zrobić chłodnik? Na początek pokrój 2 świeże ogórki w niewielką kostkę albo zetrzyj na tarce. Dodaj do nich ok. 500 ml jogurtu naturalnego, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz posiekany pęczek koperku.
Jeśli jogurt był gęsty, dodaj trochę wody mineralnej. Dopraw do smaku solą morską oraz oliwą. Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu.
Chłodnik meksykański
Awokado, kolendra, ostra papryczka, limonka – to charakterystyczne smaki kuchni meksykańskiej. Aromatyczne dodatki świetnie komponują się z kremowym awokado, dlatego warto przyrządzić ten chłodnik w domu. Zupa najlepiej smakuje podana z dodatkiem pikantnej salsy pomidorowej.
Awokado to produkt polecany przez dietetyków ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Zielony owoc jest kaloryczny (160 kcal w 100 g), ale dostarcza też błonnika, magnezu, potasu, witamin E oraz K. Meksykański chłodnik jest bombą antyoksydantów, które hamują procesy starzenia i niszczą szkodliwe substancje w organizmie.
Przepis na chłodnik z Meksyku nie jest skomplikowany. W blenderze należy umieścić 2 dojrzałe i lekko rozdrobnione awokado, dodać sok z 1 limonki oraz 500 ml bulionu warzywnego. Całość zmiksować na gładki krem i chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Do chłodnika warto przygotować salsę – 1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę, posiekać 1 ząbek czosnku. Do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili, odrobinę soku z limonki, 1 łyżkę oliwy oraz garść świeżej kolendry. Salsę ułożyć na wierzchu kremu z awokado.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze