Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci siÄ™, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwiÄ™cej Å›wieżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy wiÄ™kszÄ… motywacjÄ™, by dobrze wyglÄ…dać w bikini. Ale to wÅ‚aÅ›nie w wakacje czyhajÄ… na nas najwiÄ™ksze dietetyczne puÅ‚apki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy sÄ… niestety peÅ‚ne pustych kalorii. AlternatywÄ… dla grzesznych przyjemnoÅ›ci mogÄ… być chÅ‚odniki. Zimne zupy Å›wietnie orzeźwiajÄ… i chÅ‚odzÄ… w czasie upałów, a przy tym majÄ… maÅ‚o kalorii i sÄ… pożywne. Oto najlepsze chÅ‚odniki z caÅ‚ego Å›wiata, które pozwolÄ… ci schudnąć.
Ten artykuł ma 6 stron:
Włoski chłodnik melonowy
Melon i szynka prosciutto to typowo włoskie połączenie, które możesz wykorzystać do stworzenia wykwintnego dania na letnią kolację. Jak to zrobić? Pokrój w kostkę 2 średniej wielkości melony, dodaj sok z limonki i ocet winny. Zmiksuj całość na gładko i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj chłodnik listkami świeżej mięty i podaj z prosciutto (szynkę możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Wiśniowy chłodnik węgierski
Pamiętasz zupy owocowe z dzieciństwa? Ta węgierska receptura przekona cię, że słodkie chłodniki mogą być pyszne. Kwaśne wiśnie są źródłem składników mineralnych (żelaza, sodu, miedzi, potasu, fosforu), przeciwutleniaczy oraz witamin (m.in. witamin C i A). Owoce są niskokaloryczne (ok. 50 kcal w 100 g), oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają procesy trawienne, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
Przepis na chłodnik z wiśni pochodzi z okolic Balatonu na Węgrzech. Do przygotowania zupy potrzebujesz 500 g wiśni (mogą być mrożone), 1 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wina i ok. 50 g cukru (w wersji bardziej dietetycznej można go zastąpić stewią, miodem lub ksylitolem).
Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i zalać 1 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 minut. Zupę należy wystudzić i zmiksować w blenderze (nie zapominając o wyjęciu laski cynamonu). Wstawić do lodówki i schłodzić. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze