Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci siÄ™, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwiÄ™cej Å›wieżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy wiÄ™kszÄ… motywacjÄ™, by dobrze wyglÄ…dać w bikini. Ale to wÅ‚aÅ›nie w wakacje czyhajÄ… na nas najwiÄ™ksze dietetyczne puÅ‚apki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy sÄ… niestety peÅ‚ne pustych kalorii. AlternatywÄ… dla grzesznych przyjemnoÅ›ci mogÄ… być chÅ‚odniki. Zimne zupy Å›wietnie orzeźwiajÄ… i chÅ‚odzÄ… w czasie upałów, a przy tym majÄ… maÅ‚o kalorii i sÄ… pożywne. Oto najlepsze chÅ‚odniki z caÅ‚ego Å›wiata, które pozwolÄ… ci schudnąć.
Ten artykuł ma 6 stron:
Chłodnik litewski
Najbardziej znany w naszym kraju jest oczywiście chłodnik litewski. Połączenie świeżych warzyw, ziół oraz kefiru to idealna propozycja na niskokaloryczny obiad w upalny dzień. Podstawą zupy jest botwina – warzywo to ma właściwości odkwaszające organizm, a w dodatku świetnie wpływa na stan cery. Do chłodnika dodaje się też świeży ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek.
Przygotowanie chłodnika litewskiego rozpoczynamy od pokrojenia 1 pęczka botwiny. Buraki należy przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 5 minut, a następnie schłodzić. Do botwinki dodaje się warzywa starte na tarce: 3 ogórki, 1 pęczek rzodkiewek oraz 2 ząbki czosnku. Pęczek szczypiorku i koperku należy drobno posiekać i dodać do reszty składników. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Ostatni etap przygotowania to dodanie 1 l kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Chłodnik należy dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Tradycyjnie podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze