Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci się, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwięcej świeżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy większą motywację, by dobrze wyglądać w bikini. Ale to właśnie w wakacje czyhają na nas największe dietetyczne pułapki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy są niestety pełne pustych kalorii. Alternatywą dla grzesznych przyjemności mogą być chłodniki. Zimne zupy świetnie orzeźwiają i chłodzą w czasie upałów, a przy tym mają mało kalorii i są pożywne. Oto najlepsze chłodniki z całego świata, które pozwolą ci schudnąć.
Ten artykuł ma 6 stron:
Vichysoisse
Klasyczny chłodnik francuski znany jest pod nazwą vichysoisse. Wykwintna kompozycja smaków sprawdzi się podczas letnich przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół, ale zupę można jeść też na obiad w ciągu tygodnia. W tradycyjnym przepisie do zagęszczenia chłodnika używa się śmietany kremówki, ale jeśli jesteś na diecie, dodaj jogurt grecki.
Przygotowanie vichysoisse rozpocznij od pokrojenia w talarki ok. 500 g świeżych porów. Zeszklij je na patelni z niewielką ilością masła lub oliwy. Obierz i pokrój w kostkę 4 ziemniaki, a po wyjęciu porów podsmaż je. Kiedy staną się bardziej miękkie, włóż pory i zalej całość 1 litrem bulionu drobiowego lub warzywnego. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Następnie zupę zmiksuj blenderem, wystudź i wstaw do lodówki. Vichysoisse można udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz podawać z wędzonym łososiem.
Turecki chłodnik z miętą
Masz ochotę na orzeźwiające danie? Pochodzący z Turcji chłodnik na bazie jogurtu nie tylko pozwala skutecznie się schłodzić, ale również nawadnia organizm i dostarcza mu cennych składników mineralnych. Dodatek mięty sprawia, że już po kilku łyżkach odczujesz przyjemne chłodzenie.
Przepis na turecki chłodnik jest prosty, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Potrzebujesz ok. 500 ml jogurtu naturalnego (możesz zmieszać jogurt grecki ze zwykłym naturalnym oraz dodać ayran, czyli turecki napój mleczny o lekko słonym smaku) oraz taką samą ilość wody mineralnej.
Pozostałe składniki to starte świeże ogórki (2 sztuki), 1 rozdrobniony ząbek czosnku oraz garść posiekanej świeżej mięty. Wszystkie składniki należy połączyć, dodać sól, pieprz, 2 łyżki suszonej mięty oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze