Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci się, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwięcej świeżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy większą motywację, by dobrze wyglądać w bikini. Ale to właśnie w wakacje czyhają na nas największe dietetyczne pułapki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy są niestety pełne pustych kalorii. Alternatywą dla grzesznych przyjemności mogą być chłodniki. Zimne zupy świetnie orzeźwiają i chłodzą w czasie upałów, a przy tym mają mało kalorii i są pożywne. Oto najlepsze chłodniki z całego świata, które pozwolą ci schudnąć.
Ten artykuł ma 6 stron:
Ajoblanco
Ajoblanco to chłodnik pochodzący z gorącej Hiszpanii, a dokładniej z okolic Malagi. Zaskakujące połączenie smaków i konsystencji zasługuje na uwagę, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem zimnych zup. Czy to zdrowy chłodnik? Tak, ponieważ w jego składzie dominują migdały – orzechy, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy E oraz błonnika. Do ajoblanco dodaje się również oliwę z oliwek, która znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na organizm. Warto spróbować tej niezwykłej zupy na zimno, zwłaszcza podczas upałów.
Składniki na chłodnik ajoblanco to: 200 g migdałów (w całości, obranych ze skórki), 150 g czerstwego chleba, ok. 400 ml wody, 125 ml oliwy z oliwek dobrej jakości, 2 łyżki octu (czerwonego winnego lub balsamicznego), 1–2 ząbki czosnku, sól oraz duża garść winogron.
Chleb należy namoczyć w wodzie i occie, odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do blendera i dodać pozostałe składniki (poza winogronami). Miksować, aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny i podawać ze świeżymi winogronami.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze