Dietetyczne dania z grilla - zdrowe pomysły na grilla
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 5 komentarzySezon na mięsiwo z rusztu powoli się rozpoczyna. Polacy to uwielbiają i grillują na potęgę. Czy jednak robią to dobrze, a przede wszystkim - zdrowo? Jak powinien wyglądać dietetyczny grill? Jak zrobić dietetyczne dania z grilla? Odpowiadamy.
Robi się coraz cieplej, a spotkanie z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie niemal wymusza rozpalenie ogniska lub grilla. To dobry sposób na wspólne biesiadowanie bez konieczności gotowania. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, często zastanawiamy się, czy możemy skosztować grillowanych smakołyków. Tak, możemy, jednak musimy pamiętać o kilku zasadach. Są one na tyle uniwersalne, że powinny one dotyczyć każdego, kto podejmie się przygotowania potraw z rusztu.
Jaki grill wybrać?
Do wyboru mamy grill elektryczny, gazowy i węglowy. Ten ostatni budzi najwięcej kontrowersji, a przy tym jest najpopularniejszy. Można go kupić za naprawdę niewielkie pieniądze. Niestety, dla naszego zdrowia nie jest on najlepszy. Ściekający do węgla tłuszcz powoduje powstanie groźnego dla naszego organizmu dymu pełnego toksycznych substancji. Jeśli więc dużo grillujemy, lepiej zainwestować w grill elektryczny lub gazowy.
Co położyć na ruszt? Dietetyczne potrawy na grilla
Dla własnego dobra zrezygnujmy z popularnych kiełbasek, boczku oraz karkówki. Postawmy na dietetyczne dania na grilla. Dobrym wyborem będzie ryba (np. łosoś) oraz owoce morze. Smaczne są również grzanki (ale uwaga: łatwo je spalić!) oraz sery typu camembert. Coraz częściej grillujemy również owoce, np. banany czy jabłka. Klasyką są już warzywa, np. bakłażan, cukinia, cebula, pieczarki, papryka, ziemniaki.
Wszystkie produkty powinno się kłaść na specjalne tacki lub owijać w folie aluminiowe. To ograniczy ich bezpośredni kontakt z ogniem.
Nie zapomnij o dodatkach!
Do potraw grillowanych najlepsze są sałatki. Jeśli przyrządzimy je zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, to zajadajmy się nimi do woli. Świeże warzywa należy skropić oliwą z oliwek, olejem lnianym lub z pestek winogron. Do picia wybierać należy wodę, np. z cytryną lub świeżo wyciskane soki. Alkohol nie jest wskazany.
Nie warto sięgać po gotowe sosy (często przygotowane są na bazie majonezu), lepiej zrobić je samemu. Wystarczy jogurt naturalny z dodatkiem mięty i czosnku lub sos pomidorowy. Zrezygnujmy też z marynat, mięso i warzywa doprawiając ziołami.
Kolorowe szaszłyki
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- pierś z kurczaka (opcjonalnie),
- czerwoną i żółtą paprykę,
- cebulę,
- cukinię.
Wszystko kroimy w plastry, nadziewamy na długie patyki, skrapiamy oliwią z oliwek, doprawiamy ziołami (np. bazylią, oregano, pieprzem).
Sos z awokado
Idealnie komponuje się z mięsem oraz warzywami. Przygotowuje się go bardzo szybko, a lista potrzebnych składników nie jest długa:
- awokado (powinno być miękkie),
- sok z cytryny (lub z limonki),
- papryczka chilli (opcjonalnie),
- 4 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego,
- oliwa,
- pieprz, odrobina soli.
Awokado należy rozgnieść widelcem, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe!
Banany z grilla
By je przygotować tak naprawdę potrzebujemy tylko same owoce, gdyż po grillowaniu będą niezwykle słodkie, o kremowej konsystencji. Banany należy położyć na ruszt w skórce i opiekać do czasu, aż zrobi się ciemnobrązowa. Można je serwować solo lub z dodatkiem miodu i cynamonu. Sama słodycz!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze