Dietetyczne ciasto - składniki, dodatki. Pomysł na niskokaloryczny biszkopt
MAGDALENA WAWSZCZAK • dawno temuCzy osoby przebywające z różnych przyczyn na diecie mogą sobie pozwolić na deser? Oczywiście, że tak. Chcąc zredukować zbędną tkankę tłuszczową, warto omijać czekoladę, lody czy inne desery, ale każdy przepis można zmodyfikować. Dieta stanie się przyjemniejsza, jeśli włączymy do niej niskokaloryczne, dietetyczne ciasto.
Dietetyczne ciasto — składniki
Z czego można wykonać dietetyczne ciasto? Oczywiście to kwestia gustu i aktualnych potrzeb. Jedną z propozycji na dietetyczne ciasto jest biszkopt, który stanowi podstawę do wielu ciast. Biszkopt wykonywany jest z mąki pszennej, ale czy zawsze tak musi być? Dietetyczną wersją biszkoptu będzie ciasto wykonane z kaszy jaglanej. Jedna porcja takiego ciasta to jedynie 100 kalorii. Dodatkiem do biszkoptu mogą być dla przykładu świeże owoce.
Dietetyczne ciasta mogą zawierać także warzywa - dla przykładu idealnym dodatkiem może być marchewka. Do ciasta marchewkowego nie trzeba dodawać cukru, ponieważ warzywo samo w sobie posiada naturalną słodycz.
Innym składnikiem dietetycznego ciasta może być cukinia. Szarlotka też może być dietetyczna, w przepisie cukier może zastąpić miód, mąkę — otręby owsiane, mleko zaś należy dodać odtłuszczone. Taka wersja ciasta z jabłkami jest równie smaczna jak tradycyjna, ale za to mniej kaloryczna.
Zobacz też: Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami
Dietetyczne ciasto może być nie tylko niskokaloryczne, ale też może zawierać składniki wpływające na nasze zdrowie. Przykładem może być dietetyczne ciasto z amarantusem. Jest udowodnione, że ta roślina nie tylko opóźnia proces starzenia się, ale też obniża ryzyko chorób układu krążenia. Nawet ciasto piernikowe może stać się ciastem dietetycznym, kiedy zamiast mąki zostaną użyte np. płatki owsiane czy płatki pszenne.
Idealnym dietetycznym deserem może być połączenie dyni i brzoskwiń, czyli dietetyczny torcik dyniowo-brzoskwiniowy. Jest to pomysł na dietetyczne ciasto nie tylko lekkostrawne, ale też bezglutenowe, bez użycia jajek, czyli ciasto wegańskie. Jest to idealny pomysł dla osób, które cierpią na alergię pokarmową i niestety muszą stale kontrolować każdy swój posiłek.
Dietetyczna może być też wuzetka, do której zamiast cukru dodanie będzie skruszony słodzik, a mąkę zastąpią otręby. Inne składniki, które mogą zastąpić te wysokokaloryczne, to dla przykładu: odtłuszczony ser, śmietana, naturalny słodzik roślinny, czyli stewia.
Dietetyczne ciasto – dodatki
Każde dietetyczne ciasto może mieć dodatki, które również będą niskokaloryczne. Idealnie sprawdzą się owoce, jeśli jest na nie sezon — dla przykładu truskawki, jabłka, borówki, porzeczki. Dobrym dodatkiem do dietetycznego ciasta będzie też dżem owocowy bez cukru.
Warto też pomyśleć o czymś do picia, a tu dopełnieniem będzie przykładowo kompot domowej roboty, naturalny sok owocowy czy koktajl owocowy czy mleczny. Dietetyczne ciasto może być elementem diety dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ w większości mają niski indeks glikemiczny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze