Dietetyczne ciasteczka - 5 propozycji na zdrowe i niskokaloryczne ciasteczka
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 9 komentarzyCiastka na diecie - to nie jest najlepszy pomysł dla odchudzających się. Tymczasem nawet jeśli próbujemy stracić kilka kilogramów, możemy pozwolić sobie na smaczne przekąski - tajemnica tkwi w ich przygotowaniu, bowiem powinny składać się wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników. Dietetyczne ciasteczka można jeść bez konsekwencji.
Szybkie śniadanie czy słodka przekąska w ciągu dnia? Zamiast kupować kaloryczne ciastko w sklepie, zadaj sobie trochę trudu. Upiecz niskokaloryczne ciasteczka. Na przykład pyszną babeczkę, która będzie zdrowa i sycąca.
Białkowe babeczki z fasoli
Czekoladowe ciastko z fasolą? Ta puszysta przekąska to bomba białkowa, którą można przegryźć po treningu, bądź kiedy brakuje nam energii w ciągu dnia. Potrzebować będziesz:
- 200 g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 4 łyżki miodu;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 5 łyżek odżywki białkowej (możesz ją zastąpić mąką pełnoziarnistą);
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki oleju;
- płaska łyżeczka sody.
Rozdrabniamy fasolę w blenderze i dodajemy resztę składników: najpierw mokre, potem suche. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 min.
Ciastka owsiane z awokado
Ciastka owsiane — odchudzanie dzięki nim jest prostsze. Nie tylko zaspokoisz apetyt na słodycze, ale także dostarczysz swojemu organizmowi zdrowych tłuszczy. Co musisz przygotować:
- 50 g mąki owsianej;
- pół małego dojrzałego i rozgniecionego awokado;
- 2 duże łyżki musu z jabłek lub pół rozdrobnionego banana;
- białko jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 10–15 g waniliowej, białkowej odżywki (jeśli jej nie posiadasz, dodaj 1 łyżkę więcej mąki);
- pokruszona gorzka czekolada.
Wymieszaj wszystkie składniki i posyp je gorzką czekoladą. Nałóż masę w foremki do ciastek, rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz ok. 20 minut.
Ekspresowe ciastka bananowe
To ciastka dietetyczne, których przygotowanie zajmie ci niewiele czasu. Możesz eksperymentować z dodatkami np. urozmaicić wypiek żurawiną, migdałami czy posiekanymi orzecham. Składniki potrzebne na przygotowanie 10 ciastek:
- szklanka płatków owsianych;
- 2 dojrzałe banany;
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Rozgnieć banany widelcem na papkę. Do miski wsyp szklankę płatków owsianych, dodaj banany i wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt luźna, możesz dodać więcej płatków owsianych). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blachę połóż papier do pieczenia i nakładaj łyżką masę. Piecz przez 20 minut – po 10, trzeba przewrócić ciastka na drugą stronę.
Czekoladowe trufle
Te ciastka po prostu rozpływają się w ustach! Są pyszne i czekoladowe, a w dodatku dietetyczne. Przygotuj:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 200 g daktyli;
- 50 g wiórek kokosowych;
- 150 g migdałów;
- 3 łyżki kakao.
Daktyle włóż do garnka i zalej 100 ml wody i gotuj aż staną się miękkie. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj migdały, następnie masę daktylową zmiksuj z czekoladą i dodaj do tego wiórki kokosowe. Całość wymieszaj dokładnie z migdałami, aż do połączenia się składników. Przygotowaną masę umieść w folii spożywczej i odłóż do lodówki na pół godziny. Kiedy masa jest już chłodna, uformuj z niej niewielkie kulki, które następnie obtocz w kakao. Wstaw kuleczki do lodówki. Po godzinie są gotowe do spożycia.
Bezglutenowe ciasteczka z nasionami chia
Bogate w białko i zdrowe tłuszcze, ciastka z nasionami chia, to propozycja dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów omega-3, wapnia i żelaza, doskonale nadają się do przygotowania domowych wypieków. Do przygotowania ciastek z tymi nasionami, potrzebować będziesz:
- 100 g mąki ryżowej;
- 3 łyżki nasion chia;
- 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady;
- 50 g oleju kokosowego;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- szczyptę soli.
Mąkę ryżową wymieszaj dokładnie w misce z proszkiem do pieczenia, odżywką białkową, nasionami chia i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajko z olejem kokosowym. Połącz suche i mokre składniki w jednym naczyniu i zagnieć na gładkie ciasto, następnie odłóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i powycinaj z niego ciastka – połóż je na blaszce, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciastka przez 30 min. Podawaj po ostygnięciu.
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze