Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze

W Polsce sezon na borówki zaczyna się początkiem lipca, a kończy w ostatnich dniach września. To właśnie teraz możemy je spotkać na każdym bazarku i w hipermarketach. Są idealnym dodatkiem do letnich tart, jogurtu naturalnego czy porannej owsianki. Też często je kupujecie?

Najlepiej wybierać borówki w plastikowym opakowaniu

Najlepiej wybierać borówki w plastikowym opakowaniu (123rf)

Ten artykuł ma 4 strony:

Wiemy — ich cena kusi. Nie warto jednak kierować się tylko nią. Borówki powinny być świeże, ale i dojrzałe. Jeżeli chodzi o śliwki, czereśnie czy wiśnie, przed zakupem sprawdzamy ich wielkość, kolor oraz twardość. Jak jest z borówkami?

Wraz z ekspertami podpowiadamy, w jaki sposób ocenić ich jakość.

Woskowy nalot na borówkach

Jakie są borówki? Słodkie, orzeźwiające, o niskiej zawartości kalorii i bardzo zdrowe. Co powinno zwrócić naszą uwagę przed ich kupnem? Woskowy nalot na skórce. Nie, to nie jest pleśń ani efekt pryskania sztucznymi chemikaliami.

Nalot świadczy o profesjonalnym zbiorze i dobrych warunkach, w jakich borówki były przechowywane podczas przewożenia z plantacji do sklepu.

To oczywiste, że od chwili zerwania jakość owoców ulega tylko i wyłącznie pogorszeniu. Właśnie dlatego duże znaczenie ma nie tylko sam zbiór, ale też przechowywanie borówek. Niska temperatura to podstawa.

— Sezonowość jest kluczowym pojęciem, bo w swoim naturalnym dla regionu sezonie dojrzewania warzywa i owoce mają maksymalną moc pozytywnych dla naszego organizmu wartości – mówi inż. Paulina Cholewińska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Instytutu Żywności i Żywienia.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pieczona ciecierzyca 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje