Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuW Polsce sezon na borówki zaczyna się początkiem lipca, a kończy w ostatnich dniach września. To właśnie teraz możemy je spotkać na każdym bazarku i w hipermarketach. Są idealnym dodatkiem do letnich tart, jogurtu naturalnego czy porannej owsianki. Też często je kupujecie?
Ten artykuł ma 4 strony:
Wiemy — ich cena kusi. Nie warto jednak kierować się tylko nią. Borówki powinny być świeże, ale i dojrzałe. Jeżeli chodzi o śliwki, czereśnie czy wiśnie, przed zakupem sprawdzamy ich wielkość, kolor oraz twardość. Jak jest z borówkami?
Wraz z ekspertami podpowiadamy, w jaki sposób ocenić ich jakość.
Woskowy nalot na borówkach
Jakie są borówki? Słodkie, orzeźwiające, o niskiej zawartości kalorii i bardzo zdrowe. Co powinno zwrócić naszą uwagę przed ich kupnem? Woskowy nalot na skórce. Nie, to nie jest pleśń ani efekt pryskania sztucznymi chemikaliami.
Nalot świadczy o profesjonalnym zbiorze i dobrych warunkach, w jakich borówki były przechowywane podczas przewożenia z plantacji do sklepu.
To oczywiste, że od chwili zerwania jakość owoców ulega tylko i wyłącznie pogorszeniu. Właśnie dlatego duże znaczenie ma nie tylko sam zbiór, ale też przechowywanie borówek. Niska temperatura to podstawa.
— Sezonowość jest kluczowym pojęciem, bo w swoim naturalnym dla regionu sezonie dojrzewania warzywa i owoce mają maksymalną moc pozytywnych dla naszego organizmu wartości – mówi inż. Paulina Cholewińska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Instytutu Żywności i Żywienia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze