27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuKto z nas nie lubi pysznej, chrupiącej pizzy z ciągnącym się serem... Niestety, podczas gdy my rozkoszujemy się jej smakiem, nasza waga idzie w górę. Co zrobić, żeby nasza pizza była zdrowsza i mniej kaloryczna? Poznaj 27 niezawodnych pomysłów.
Odpowiednie składniki
W tym przypadku mniej znaczy więcej. Pamiętaj, że większa liczba składników na pizzy to równocześnie większa ilość kalorii do spalenia. Zamiast pięciu dodatków zdecyduj się na trzy i trzymaj się zasady, że na pizzy muszą się znaleźć przynajmniej dwa rodzaje warzyw.
Pizza bezglutenowa
Mąkę bezglutenową dostaniesz już praktycznie w każdym supermarkecie. Jest bardzo podobna w smaku do mąki pszennej, ale znacznie zdrowsza.
Mąka pełnoziarnista
Kolejny sposób na wyeliminowanie niezdrowych węglowodanów z diety to wybór pełnoziarnistego ciasta. Taka mąka to skarbnica dobrych protein i cennego błonnika.
Ciasto kalafiorowe
Jest znacznie mniej tuczące niż tradycyjne ciasto na pizzę, a równie smaczne. Pamiętaj również, że jedzenie kalafiora wzmacnia układ krążenia oraz usprawnia pracę nerek, a także wspomaga trawienie. Jeśli nie przepadasz za warzywem w tradycyjnej, gotowanej formie z odrobiną bułki tartej, spróbuj z kalafiora zrobić ciasto na pizzę, a być może wkrótce stanie się twoim nowym, ulubionym warzywem.
Domowy sos pomidorowy
Chociaż zrobienie własnego sosu pomidorowego na pizzę jest pracochłonne, to będzie on znacznie lepszy dla twojego zdrowia. Przygotowując go własnoręcznie z naturalnych produktów, będziesz wiedziała, że nie zawiera żadnych substancji konserwujących, chemicznych ulepszaczy smaku czy dodatkowej porcji cukru.
Świeże pomidory
Jeśli nie chcesz czekać na sos, możesz spróbować innego, znacznie prostszego rozwiązania. Na wierzch ciasta połóż pokrojony w plastry świeży pomidor. Mniej zamieszania, a efekt równie pyszny. Pod wpływem wysokiej temperatury pomidory zaczną puszczać sok, który równie dobrze zastąpi sos pomidorowy.
Czosnkowe mleczko kokosowe
Aby urozmaicić swoja pizzę, tradycyjny sos pomidorowy możesz zamienić na sos w stylu orientalnym. Wystarczy, że zmiksujesz mleczko kokosowe (powinno być bardzo gęste), sól oraz rozgniecione dwa ząbki czosnku. Przygotowaną miksturę wyłóż na ciasto. Dla wzmocnienia jego smaku możesz dodać szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej lub curry.
Salsa
Kolejnym zdrowym zamiennikiem gotowych sosów do pizzy jest salsa. Będzie idealna zwłaszcza, jeśli chcesz przygotować pizzę w stylu meksykańskim. Dodaj do niej kilka ostrych papryczek chili, dzięki którym podkręcisz swój metabolizm.
Zielone pesto
Kto z nas nie lubi spaghetti z pesto? Niestety niewiele osób wie, że zielony sos pochodzący z kuchni włoskiej doskonale smakuje na chrupiącej pizzy – dodaje jej odrobiny słonego smaku i aromatu świeżych ziół.
Puree z dyni
To również świetna alternatywa. Dynia nada twojej pizzy lekko słodki smak i zaskoczy twoich gości. Pizza z dyniowym puree jest wyjątkowo popularna podczas Haloween, kiedy w sklepach można kupić świeże kawałki warzywa, ale nie martw się – poza sezonem kupuj dynię konserwową.
Pasta z oliwek i grzybów
Zazwyczaj wykładana na gorącą bruschettę pasta z oliwek i grzybów świetnie sprawdzi się jako podstawa dla twojej pizzy. Aromatyczną pastę przygotujesz bez większego wysiłku. Pamiętaj, że powinna być na tyle aromatyczna i gęsta, żebyś swoją pizzę posypała już wyłącznie serem.
Pizza wegetariańska
Weź przykład z wegetarian i zrezygnuj z mięsnych składników na twojej pizzy. Bogactwo warzyw sprawi, że pizza bez mięsa będzie równie kusząca jak ta pełna kawałków boczku czy szynki.
Tofu
Zamiast żółtego, tłustego sera możesz wypróbować wersję pizzy light np. z tofu. Jego ogromną zaletą jest duża zawartość białka niezwierzęcego, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu żelaza oraz witamin: E i z grupy B.
Hummus
Kolejny powód, dla którego warto eksperymentować od czasu do czasu z naszymi ulubionymi potrawami. Lekko kwaśna, kremowa, domowa pasta z cieciorki będzie idealna, jeśli chcesz przygotować pizzę w orientalnym stylu. Dołóż do niej pędy bambusa, grzybki mun, prażony sezam, kilka papryczek chilli i gotowe.
Sos marchewkowy
Zdrowy, pyszny i naturalnie słodki sos marchewkowy także świetnie komponuje się na chrupiącym, tradycyjnym cieście na pizzę. Dla mniej zaawansowanych w kuchni polecamy marchewkowe puree – wystarczy, że zmiksujesz kilka ugotowanych wcześniej w bulionie marchewek, a przygotowany składnik wyłożysz na ciasto przed wstawieniem go do piekarnika.
Masło orzechowe
Jesteś fanką orzechów? Wypróbuj na swojej pizzy zdrowe masło orzechowe. Do tego dodaj kawałki grillowanego kurczaka, świeżą kolendrę i ulubione kiełki. Przekonasz się, że jest pyszna! Masło orzechowe będzie idealnym dodatkiem do pizzy w azjatyckim stylu.
Owoce
Bardzo popularna w ostatnim czasie zdrowsza wersja pizzy powinna na dobre zagościć w twoim menu. Owoce połóż na świeżo upieczonym cieście i skrop sokiem z cytryny. Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć puszystego serka mascarpone. Zamiast mrożonych wykorzystuj dostępne w sklepach, świeże sezonowe owoce.
Szpinak zamiast mąki
Jesteś fanką szpinaku? Jeśli tak, to dlaczego nie miałabyś wykorzystać jego zdrowotnych właściwości, dodając go do pizzy? Użyj warzywa do przygotowania szpinakowego ciasta – jest wyjątkowo łatwe i szybkie. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na jego wykonanie.
Grillowany kurczak
Zamiast smażyć kurczaka, którego położysz na wierzchu swojej pizzy, po prostu go grilluj – to o wiele zdrowsze i zdecydowanie mniej kaloryczne wydanie pizzy. Kurczaka możesz wcześniej zamarynować w ziołach i przyprawach, dzięki czemu twoja pizza zyska nowy smak i aromat.
Brokuły
Są doskonałym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i błonnika. Jeśli chcesz podać swoim gościom zdrową pizzę, pełną witamin, nie zapomnij o tych bezcennych dla naszego zdrowia warzywach.
Bez sera
Twoja pizza wcale nie musi zawierać ogromnych ilości żółtego sera. Wybierz takie składniki, które zrekompensują ci brak tuczącego dodatku. Zaoszczędzisz kalorie, a więcej warzyw i chudego mięsa to więcej zdrowia. Zamiast żółtego sera możesz wybrać tradycyjny ser biały.
Sałatka jako dodatek
Pizza nie potrzebuje dań dodatkowych do towarzystwa, ale wiele z nas, aby zapewnić gościom różnorodność, wykłada wszystko na stół. Zamiast sosów, kanapek, krakersów, chipsów i koreczków serowych wybierz lekką sałatkę ze świeżych, sezonowych warzyw z odrobiną lekkiego sosu – zapomnij o majonezie i makaronie – powinno być zdrowo, dietetycznie i kolorowo.
Warzywa bez ograniczeń
Im więcej warzyw znajdzie się na twojej pizzy, tym lepiej. Pamiętaj – są źródłem niezbędnych witamin i składników odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć na pizzy, którą podasz gościom. Daj się ponieść wyobraźni i skomponuj pizzę z warzyw, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują. Może okazać się zaskakująco pyszna!
Bataty
Zamiast tradycyjnego ciasta do pizzy wykorzystaj słodkie ziemniaki. Wystarczy, że pokrojone w cienkie plastry bataty ułożysz na papierze do pieczenia blisko siebie, polejesz sosem, dodasz ulubione dodatki i przykryjesz serem. Pamiętaj, aby pizza z batatów została dłużej w piekarniku niż ta na tradycyjnym cieście. Jeśli będziesz piekła ją zbyt krótko, bataty będą surowe.
Sos barbecue
Wiele osób dodaje sos barbecue nie tylko do potraw z grilla. Co zrobić, żeby nie był pełen sztucznych konserwantów i dodatkowych porcji cukru? To proste – przygotuj go sama w domu. Nie jesteś pewna, czy sos barbecue i pizza to dobre połączenie? Do pizzy dodaj grillowane warzywa, kurczaka i ser pleśniowy – będzie idealna!
Oliwa z oliwek
Weź przykład z Włochów, którzy do swojej ulubionej pizzy nigdy nie używają dodatkowych sosów. Zrezygnuj również z ketchupu, a pizzę polej odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli chcesz podkręcić jej smak, do butelki z oliwą dorzuć kilka ostrych papryczek lub czosnek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze