Dietetyczne ciasta na każdą okazję - z malinami, truskawkami i bez pieczenia
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDietetyczne ciasta można zrobić z ulubionych składników i dodatków. Mogą być słodkie bez użycia cukru i apetyczne bez pieczenia. Lekki torcik, a może owocowe ciasto z malinami? Zobacz przepisy!
Dietetyczne ciasta z malinami
Ciasta z dodatkiem owoców są bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie. Są smaczne, a można osłodzić je naturalnym cukrem właśnie w postaci owoców. Z dodatkiem malin można przygotować wiele pyszności. Oto przepis na ciasto, które nie wymaga całej listy wymyślnych składników.
Składniki:
• 2 szklanki mąki graham
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 banan
• 1 jabłko
• 150 gramów suszonych daktyli
• Pół szklanki mleka 2%
• 2 jajka
• 250 g malin
Sposób przygotowania:
Daktyle pokrój na małe kawałki i namocz w mleku. Pozostaw na około 25 minut. Następnie obierz banana ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera. To samo wykonaj z jabłkiem. Dodaj również namoczone daktyle i całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie zblenduj całość przez 3 minuty. Tak przygotowane ciasto przełóż do okrągłej formy. Na wierz wysyp maliny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż ciasto. Piecz około 60 minut.
Dietetyczne ciasta z truskawkami
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Truskawki mają mało kalorii, a wiele witamin i antyoksydantów. Zawartość flawonoidów wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu i stabilność blaszek miażdżycowych. Poza tym truskawki są po prostu pyszne i świetnie komponują się z rozmaitymi ciastami — szczególnie tymi w wersji light. Zobacz przepis na ciasto z kruszonką z dodatkiem truskawek.
Składniki:
• 220g mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie może być kukurydziana, orkiszowa, jaglana lub ryżowa) bądź miks tych mąk
• 200ml kefiru lub maślanki
• 60g słodzika (ksylitol lub stewia)
• 4 jajka
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 200g truskawek
Kruszonka:
• 15g schłodzonego masła
• 25g mąki (takiej jak wyżej)
• 20g słodzika (ksylitol lub stewia)
Sposób przygotowania:
Umyj i pokrój truskawki na mniejsze kawałki. Żółtka oddziel od białek, utrzyj ze słodzikiem, dodaj maślankę lub kefir. Następnie całość połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Dokładaj powoli ubitą pianę z białek do pozostałej masy, delikatnie przy tym mieszając. Przełóż całość do formy i posyp truskawkami. Na wierzch posyp kruszonką. Ciasto włóż na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Dietetyczne ciasta bez pieczenia
Kto powiedział, że tort można jeść tylko na wielkie okazje? Oto przepis na pyszny tort z makiem, który nie wymaga pieczenia w piekarniku.
Składniki:
Na spód:
• 60 g herbatników
• 2 łyżki stopionego masła
• łyżka mleka
Masa serowa:
• 250 g serka mascarpone
• 150 g gotowej masy makowej
• łyżka mielonych migdałów
• 500 ml kremówki
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
• ½ szklanki kremówki
• 150 g mascarpone
• 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zmiksuj ciastka na spód i połącz je z masłem oraz mlekiem. Przygotowaną masą wyłóż tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Włóż na kilka minut do lodówki.
W tym czasie zmiksuj serek razem z masą makową i migdałami. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku, a następnie wlej ją do śmietany i miksuj przez chwilę. Całość połącz z masą makową i ułóż na spodzie wyjętym z lodówki. Wstaw całość ponownie do lodówki — na około 4 godziny.
Ubij kremówkę, a w osobnym pojemniku zmiksuj mascarpone razem z cukrem pudrem. Podczas miksowania dodawaj po łyżce kremówki. Powstałym kremem ozdabiaj tort.
DD
Zobacz, jak prawidłowo wykonać pompki. Ćwiczenie demonstruje trenerka z Calypso Fitness Club
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze