Nowy rok, nowe nawyki żywieniowe! Od czego rozpocząć zdrowe odżywianie?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu- Nowy rok sÅ‚uży zmianom nawyków żywieniowych, jak również podjÄ™ciu decyzji o zmianie dotychczasowego stylu życia. Aby nasze postanowienia noworoczne przetrwaÅ‚y jak najdÅ‚użej, należaÅ‚oby ustanowić pewne podstawowe zalecenia zwiÄ…zane z naszym stylem żywienia - pisze dla WP Fitness Jakub Mauricz, dietetyk, promotor zdrowia, szkoleniowiec. Od czego zacząć zmianÄ™ nawyków żywieniowych?
Różne sÄ… postanowienia noworoczne — odchudzanie, nowe nawyki żywieniowe i wiele innych. Poniżej dowiecie siÄ™, jak osiÄ…gnąć sukces.
Odwiedź strony Jakuba Mauricza www.mauricz.com www.b-well.pl
Dobra dieta to taka, która jest nieprzetworzona, zróżnicowana i peÅ‚nowartoÅ›ciowa. Jednak chyba nie mniej ważnym aspektem bÄ™dzie to, że dobra dieta powinna być również możliwa do stosowania przez dÅ‚uższy okres — najlepiej przez caÅ‚e życie — budujÄ…c po prostu zdrowe nawyki żywieniowe.
Co powinniÅ›my zatem wprowadzić do zdrowej diety? Przede wszystkim wodÄ™ w każdej postaci — zupy, smoothie, lemoniady, kompoty bez dodatku cukru, a także kawÄ™ i herbatÄ™. Odwodnienie jest stanem, który nie musi nam siÄ™ kojarzyć z kimÅ› odnalezionym na pustyni. To stan, którego doÅ›wiadczamy każdego dnia — bóle gÅ‚owy, kÅ‚opoty z koncentracjÄ…, bóle stawów na tle przykurczy mięśniowo-powiÄ™ziowych, a także suchość w ustach, odczucie pieczenia w cewce przy oddawaniu moczu. PrawidÅ‚owe nawadnianie — zliczajÄ…c wszystkie pÅ‚yny w podaży dobowej — powinno stanowić co najmniej 35 ml/kg suchej masy ciaÅ‚a, wiÄ™c upraszczajÄ…c, kobiety powinny Å›rednio dostarczać co najmniej 1600 ml, a mężczyźni 2300 ml.
Drugim nieodzownym elementem zdrowej diety jest realizowanie odpowiedniej podaży bÅ‚onnika. Niestety, statystyki w Polsce pokazujÄ…, że Å›rednie spożycie bÅ‚onnika wynosi u nas 6–8 g dobowo, a wartość ta powinna wynosić okoÅ‚o 20–30 g.
Od odpowiedniej podaży błonnika zależy bardzo dużo w kontekście utrzymania zdrowia. Po pierwsze, włókna pokarmowe stanowią podstawową pożywkę prebiotyczną dla naszego mikrobiomu, żywych kultur bakterii. Bez sprawnie działającego ekosystemu jelitowego utrzymanie odpowiedniego zdrowia i samopoczucia jest niemożliwe, gdyż to właśnie bakterie są czynnikiem determinującym zachowanie zdrowia lub rozwinięcie choroby, przez kontrolę takich czynników jak: układ odpornościowy (infekcje, alergie, choroby autoimmunologiczne), cytokiny pro- i przeciwzapalne (przewlekły stan zapalny), nastrój, wypróżnianie, poziom energii, stan skóry i wiele innych. Pewnie dlatego naukowcy od kilku lat nazywają mikrobiom generatorem zdrowia.
Wbrew pozorom, zadbanie o odpowiednią ilość błonnika w ujęciu dobowym wcale nie jest taka trudna. Wystarczy wybrać na śniadanie płatki owsiane, jaglane lub gryczane zamiast pszennej bułki kajzerki, do omletów i naleśników wsypać łyżkę siemienia lnianego, do sałatki wrzucić garść orzechów, a na deser zrobić pudding z chia lub siemienia lnianego na mleku kokosowym lub migdałowym. Błonnik w dużych ilościach znajdziemy w pełnych zbożach, orzechach i nasionach roślin oleistych (sezam, pestki dyni i słonecznika), a także warzywach i owocach – zarówno świeżych jak i suszonych.
SpeÅ‚nienie dobowej podaży bÅ‚onnika to po prostu kwestia Å›wiadomoÅ›ci i chÄ™ci. Wyższość owsianki z orzechami i owocami nad hot-dogiem czy bagietkÄ… z szynkÄ… jest bezdyskusyjna. Poza tym, po zjedzeniu pszennej buÅ‚ki dostarczymy zbliżonÄ… ilość kalorii co w owsiance, ale ta druga da sytość na 3–4 godziny, a po zjedzeniu buÅ‚ki po 10 minutach odczuwamy ssanie. I przejadamy siÄ™. W ten sposób powstaje u nas insulinooporność, nadwaga i otyÅ‚ość, a w konsekwencji — choroby sercowo-naczyniowe.
A co z białkiem? Jego podaż jest uzależniona od stopnia i formy propagowanej przez nas aktywności fizycznej. Nie każdy posiłek musi uwzględniać solidną porcję białka zwierzęcego, ale osoby wyjątkowo aktywne w adaptacji siłowej, w co najmniej trzech z pięciu posiłków dziennie powinny mieć wysoką podaż białka pełnowartościowego, którego źródłem mogą być: mięso, ryby, jajka, podroby, owoce morza.
Nie oznacza to jednak, że biaÅ‚ko roÅ›linne nie może peÅ‚nić podobnej funkcji. Grzyby, jak również kasza gryczana, komosa ryżowa i amarantus także sÄ… bogate w biaÅ‚ko, a ponadto sÄ… cennym źródÅ‚em bÅ‚onnika. Osoby, które nie należą do Å›cisÅ‚ego grona sportowców sylwetkowych, mogÄ… ograniczyć biaÅ‚ko zwierzÄ™ce do nawet 1–2 posiÅ‚ków dziennie, a pozostaÅ‚Ä… podaż uzupeÅ‚niać z peÅ‚nowartoÅ›ciowych produktów roÅ›linnych wymienionych wyżej. Od czasu do czasu można także użyć nasion roÅ›lin strÄ…czkowych, takich jak bób, groch, soja czy fasola.
Od lat obserwujemy dwa niepokojące trendy wpływające ujemnie na nasze zdrowie, samopoczucie i jakość życia. Z jednej strony, drastyczny spadek jakości żywności ze względu na sposób produkcji, a z drugiej strony zmiany w naszym sposobie życia.
Nie ma co ukrywać, żyjemy w poÅ›piechu. Nasze codzienne odżywianie czÄ™sto jest niepeÅ‚nowartoÅ›ciowe i powinniÅ›my je uzupeÅ‚niać. Ciekawym i coraz bardziej popularnym rozwiÄ…zaniem jest wykorzystanie produktów klasy MRP — meal replacement product, czyli peÅ‚nowartoÅ›ciowych posiÅ‚ków, których innowacyjna formuÅ‚a — jak Supersonic — pozwala na dostarczenie peÅ‚nych wartoÅ›ci odżywczych, a także budować odporność i opóźniać procesy starzenia dziÄ™ki zawartoÅ›ci nutraceutyków, takich jak: likopen, Yarrowia czy bioestery kwasów omega-3, -6 oraz -9.
Reasumując, nasza codzienna dieta jest najczęściej przetworzona, bogata w sól i cukier jako wzmacniacze smaku, kwasy tłuszczowe trans do zapewnienia wrażeń smakowych oraz trwałości produktów spożywczych. Dochodzi do tego olbrzymia ilość pszenicy, którą zjadamy w postaci drożdżówek i pączków, bułek, spodu do pizzy, wafelków, tostów i wszelkiego rodzaju pozostałych produktów spożywczych, takich jak makaron, kluski, kopytka, pierogi i inne.
OdżywiajÄ…c siÄ™ w ten sposób — mÄ…czny i czÄ™sto tÅ‚usty, poprzez dodatek Å›mietany, masÅ‚a, smalcu, oleju rzepakowego i innych — dostarczamy do organizmu nadmiernÄ… ilość kalorii, psujÄ…c w ten sposób naszÄ… sylwetkÄ™ i samopoczucie oraz zdrowie. W takim wydaniu nasza dieta jest uboga w warzywa, owoce i peÅ‚ne ziarna, które stanowiÄ… dla nas źródÅ‚o bÅ‚onnika, który jest elementem niezbÄ™dnym do zachowania prawidÅ‚owej pracy jelit, a co za tym idzie, utrzymania zdrowia, bo jelita sÄ… jego generatorem.
Jakub Mauricz
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze