Dietetyczna kolacja - najczęstsze błędy, przepisy. Dietetyczna kolacja - odchudzanie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPieczone warzywa to niezbędny składnik skutecznej diety odchudzającej. Ważne jest, by był to posiłek lekkostrawny, a jednocześnie sycący, by w nocy nie czuć głodu. Wiele osób pozostających na diecie odchudzającej, nie może osiągnąć pożądanego efektu, właśnie ze względu na źle konstruowany jadłospis na kolację. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat i poznać kilka dietetycznych przepisów, przeczytaj koniecznie ten artykuł. Dietetyczna kolacja stanie będzie dla ciebie łatwa do przygotowania.
Dietetyczna kolacja — najczęstsze błędy
Nieodpowiednio opracowane menu na kolację stanowi jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci, ustrzec się przed nimi:
- nie zjadaj na kolację żadnych ciężkostrawnych potraw — nie obarczasz wtedy organizmu dodatkowymi zadaniami energetycznymi,
- unikaj produktów mięsnych, smażonych,
- jedz jak najwięcej owoców, niskołtuszczowych jogurtów i innych przetworów mlecznych, w godzinach wieczornych staraj się również unikać białego pieczywa - zastąp je pieczywem pełnoziarnistym,
- zrezygnuj z wędlin — lepiej zjedz je na śniadanie,
- pamiętaj, aby kolacja nie była zbyt obfita.
Dietetyczne kolacje — przepisy
Dietetyczna kolacja — warzywa z blachy
Warzywa na kolację to doskonały pomysł. Propozycją na smaczną a zarazem lekką kolację są warzywa z blachy. Oto lista niezbędnych produktów oraz wskazówki potrzebne do przyrządzenia przepisu na dietetyczną kolację.
Składniki:
- 500g średnich ziemniaków,
- 200g cebuli,
- 2 czerwone papryki,
- 250g bakłażanów,
- 2 cukinie,
- 300g pomidorów,
- 5 łyżek oliwy,
- pęczek tymianku,
- 50g pestek słonecznika,
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka soli,
- 300g twarożku,
- pęczek szczypiorku,
- kilka łyżek mleka,
- czerwony pieprz.
Wyłożoną folią do pieczenia blachę posmaruj łyżką oliwy. Oczyść ziemniaki i przekrój je wzdłuż na pół. Przeciętą stroną ułóż na blaszce. Pokrój cebulę w ćwiartki, dodaj do ziemniaków i zapiekaj przez 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. W międzyczasie wymieszaj tymianek z grubo pokrojonymi pestkami słonecznika, kminkiem, solą morską i połową łyżeczki pieprzu.
Paprykę i bakłażan pokrój wzdłuż na plasterki. Ułóż warzywa obok ziemniaków, polej odrobina oliwy i zapiekaj przez 15 minut. Posyp ziołami. Po kwadransie przewrócić warzywa i połóż między nimi pomidory. Ponownie polej odrobiną oliwy i posyp pestkami z dyni i pozostałymi dodatkami. Gotowe warzywa posyp szczypiorkiem do dekoracji.
Dietetyczna kolacja — sałatka z krewetek na lekką kolację
Krewetki na kolację? Dlaczego nie! Sałatka z krewetek może być się nie tylko ważnym elementem skutecznej diety odchudzającej, ale także daniem, które możesz szybko przygotować i poczęstować niespodziewanych gości.
Składniki:
- sałata lodowa,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- żółta papryka,
- 150g groszku cukrowego,
- awokado,
- mango,
- garść kiełków słonecznika,
- 200 g mrożonych krewetek,
- zielona papryka,
- limonka,
- 2 łyżki prażonego sezamu,
- sól i cukier do gotowania groszku.
Gotuj groszek przez dwie minuty w osolonej i osłodzonej wodzie, następnie odlej i przelej zimną wodą. Zalej krewetki wrzątkiem. Pokrój mango, awokado, seler, rzodkiewkę, paprykę, podziel limonkę na osiem części. Całość dokładnie wymieszaj i zalej sosem sporządzonym z następujących składników: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 3 łyżki oleju sezamowego, łyżka miodu. Przygotowaną sałatkę posyp do smaku prażonym sezamem.
Nieodpowiednio dobierane produkty, które zjadamy wieczorem, mogą zniszczyć cały efekt kuracji odchudzającej, dlatego tak ważne jest zjedzenie dietetycznej kolacji. Ponadto dzięki lekkiemu posiłkowi twój organizm będzie lepiej wypoczywał w nocy i nie marnował energii na trawienie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze