Jakie mięso dla sportowca? Podpowiadamy!
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJesteś osobą aktywną fizycznie? Biegasz, ćwiczysz, jeździsz na rowerze? Z pewnością wiesz, że równie ważne co ruch, jest dbanie o to, co jemy. Czego nie może zabraknąć w Twojej diecie i jak właściwie komponować posiłki? Sprawdź!
Białe mięso – skarb sportowców
Odpowiedni skład produktów, z których tworzymy posiłki, oraz zachowanie właściwych proporcji na talerzu jest podstawą prawidłowego odżywiania. W przypadku osób aktywnych fizycznie jest to też klucz do sukcesu. W diecie sportowca nie powinno brakować mięsa, głównie ze względu na zawarte w nim białko i witaminy. Warto postawić na mięso białe, którego przedstawicielem jest indyk.
Indyk jest źródłem fosforu i witaminy B12, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz witaminy B6, która pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Osoby aktywne powinny również wiedzieć, że w mięso z indyka jest źródłem witaminy D oraz B3 . Niacyna (B3)pomaga zachować zdrową skórę i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Także mięso z indyka jest źródłem białka oraz potasu. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, z pewnością trudno znaleźć ci czas na sporządzanie skomplikowanych i wymagających dań z trudno dostępnych składników. Mięso z indyka to wygodne rozwiązanie, a dodatkowo w każdej obróbce termicznej wypadnie świetnie.
Brakuje ci pomysłów na posiłki potreningowe? Skorzystaj z naszych propozycji. W każdej z nich główną rolę odgrywa przepyszny indyk. Sprawdź, który przepis najbardziej ci zasmakuje!
Pieczone uda z indyka w sosie sojowo-czosnkowym
Pieczone uda z indyka (bez skórki) w sosie sojowo-czosnkowym będą strzałem w dziesiątkę dla osób, które lubią solidne kolacje. Jak je przygotować? Do naczynia żaroodpornego wlewamy 8 łyżki ciemnego sosu sojowego, dodajemy 4 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy oraz 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. W tej zalewie marynujemy 1–2 sztuki ud z indyka bez skórki przez około 2 godziny. Po tym czasie całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.
Pamiętaj, aby piec indyka zawsze w temperaturze wyższej niż 180°C. Zbyt niska temperatura będzie za wolno ogrzewała potrawę, w konsekwencji czego mięso może być wysuszone. Radzimy do pieczenia wybrać specjalny woreczek lub naczynie. Pozwoli nam to zachować wszystko to, co najcenniejsze w daniu, czyli wspaniały smak i aromat.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, parmezanem i ryżem
Jeśli wybieramy na obiad mięso mielone, najlepiej zdecydować się na gotowe porcje. Sprawi to, że przygotowywanie obiadu będzie znacznie prostsze. Takie mięso wystarczy tylko wyciągnąć z pojemnika, dodać 3 łyżki bułki tartej, posiekany ząbek czosnku oraz jajko i doprawić do smaku solą z pieprzem. Całość mieszamy, a następnie zaczynamy formowanie małych kulek.
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz 3–4 duże pomidory. Pomidory świeże można zastąpić tymi z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, podlewając w razie potrzeby kilka łyżek wody. Do patelni z duszonymi pomidorami wkładamy nasze pulpety, zanurzając je w sosie. Całość dusimy pod przykryciem 15–20 minut, przewracając pulpety, tak aby były rumiane z każdej ze stron. Po skończonym duszeniu pulpety posypujemy startym parmezanem oraz ulubionymi ziołami, np. bazylią czy natką pietruszki. Danie doskonale współgra z ryżem.
Aby mięso zawsze było smaczne i soczyste, pamiętaj o jego odpowiednim przechowywaniu. Surowe drobiowe mięso należy trzymać w lodówce pod przykryciem.
Materiał Partnera
Źródła:
1. M. Michalczuk, A. Siennicka: „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”. SGGW Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010.
2. ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze