Niejedzenie mięsa - co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy z nas zapewne przynajmniej raz zastanawiaÅ‚ siÄ™ nad tym, czy niejedzenie miÄ™sa byÅ‚oby dla niego dobrÄ… opcjÄ…. MiÄ™dzynarodowa Agencja BadaÅ„ nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Åšwiatowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowaÅ‚a przed kilkoma laty alarmujÄ…cy raport dotyczÄ…cy negatywnego wpÅ‚ywu spożywanego miÄ™sa na nasze zdrowie. Zanim podejmiesz decyzjÄ™, musisz wiedzieć, jakie pojawiÄ… siÄ™ efekty po odstawieniu miÄ™sa, czym skutkuje brak miÄ™sa w diecie i czy niejedzenie miÄ™sa jest zdrowe.
Ten artykuł ma 6 stron:
1. Ochrona przed nowotworami
Według IARC najbardziej niebezpieczne są wędliny oraz czerwone mięso. To właśnie w nich znajdują się rakotwórcze substancje, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworu okrężnicy i odbytnicy. Ryzyko zwiększa się już po spożywaniu 50 g mięsa dziennie.
Gotowanie lub smażenie mięsa w wysokich temperaturach sprawia, że uwalniane zostają substancje chemiczne, które mogą przyczynić się do zmiany DNA. W ten sposób organizm staje się bardziej podatny na rozwój komórek nowotworowych. Dieta wegetariańska nie stwarza takiego zagrożenia.
Rezygnacja z jedzenia mięsa może skutecznie ochronić nas przed rakiem. A to tylko jedna z wielu zmian, które zachodzą w organizmie po wykluczeniu mięsa z diety. Kolejne skutki niejedzenia mięsa zaskoczyć.
|
---|
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze