Niejedzenie mięsa - co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy z nas zapewne przynajmniej raz zastanawiał się nad tym, czy niejedzenie mięsa byłoby dla niego dobrą opcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała przed kilkoma laty alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie. Zanim podejmiesz decyzję, musisz wiedzieć, jakie pojawią się efekty po odstawieniu mięsa, czym skutkuje brak mięsa w diecie i czy niejedzenie mięsa jest zdrowe.
Ten artykuł ma 6 stron:
1. Ochrona przed nowotworami
Według IARC najbardziej niebezpieczne są wędliny oraz czerwone mięso. To właśnie w nich znajdują się rakotwórcze substancje, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworu okrężnicy i odbytnicy. Ryzyko zwiększa się już po spożywaniu 50 g mięsa dziennie.
Gotowanie lub smażenie mięsa w wysokich temperaturach sprawia, że uwalniane zostają substancje chemiczne, które mogą przyczynić się do zmiany DNA. W ten sposób organizm staje się bardziej podatny na rozwój komórek nowotworowych. Dieta wegetariańska nie stwarza takiego zagrożenia.
Rezygnacja z jedzenia mięsa może skutecznie ochronić nas przed rakiem. A to tylko jedna z wielu zmian, które zachodzą w organizmie po wykluczeniu mięsa z diety. Kolejne skutki niejedzenia mięsa zaskoczyć.
|
---|
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze