Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała w październiku 2015 alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie.

Ochrona przed nowotworami

Ochrona przed nowotworami (123rf)

Ten artykuł ma 6 stron:

1. Ochrona przed nowotworami

Według IARC najbardziej niebezpieczne są wędliny oraz czerwone mięso. To właśnie w nich znajdują się rakotwórcze substancje, które mogą przyczynić się do powstawania nowotworu okrężnicy i odbytnicy. Ryzyko zwiększa się już po spożywaniu 50 g mięsa dziennie.

Gotowanie lub smażenie mięsa w wysokich temperaturach sprawia, że uwalniane zostają substancje chemiczne, które mogą przyczynić się do zmiany DNA. W ten sposób organizm staje się bardziej podatny na rozwój komórek nowotworowych. Dieta wegetariańska nie stwarza takiego zagrożenia.

Rezygnacja z jedzenia mięsa może skutecznie ochronić nas przed rakiem. A to tylko jedna z wielu zmian, które zachodzą w organizmie po wykluczeniu mięsa z diety. Kolejne mogą cię zaskoczyć.

Rodzaj nowotworu Produkty
Produkty antynowotworowe
Rak jelita grubego czosnek, produkty mleczne zawierające wapń
Rak żołądka warzywa cebulowate (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek) i niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, pietruszka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki i lucerny)
Rak przełyku żywność zawierająca beta-karoten (tran, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele), żywność zawierająca witaminę C (owoce i warzywa)
Rak prostaty żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja); żywność zawierająca selen (brązowy ryż, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby)
Rak trzustki żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze)
Rak jamy ustnej, gardła, krtani warzywa niskoskrobiowe i owoce
Rak endometrium kawa

 

 

Zobacz również: Na nadciśnienie tętnicze choruje 40 proc. Polaków

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

FODMAP – założenia i zastosowanie diety z niskim FODMAP Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz Czy można jeść pieczarki na surowo? Wyjaśniamy Jak być fit? Pięć oznak przedawkowania kofeiny Chleb na zakwasie Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Nawadnianie u osób aktywnych i sportowców Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans? Allergoff® − skuteczny neutralizator alergenów kurzu domowego Kolor ma znaczenie. Fioletowe warzywa i owoce w zdrowej diecie Gołąbki z kapusty włoskiej z łososiem. Test garnków Tefal Hero ze stali nierdzewnej

Popularne w tym tygodniu:

Fit słodycze z truskawkami czy kokosowe? Wybierz swój smak i opcję na szybko lub bez pieczenia