Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso?

Chociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej diety. Z danych GUS dotyczących bilansowego spożycia żywności wynika, że w latach 1999-2014 konsumpcja mięsa w naszym kraju nie tylko nie zmalała, a wzrosła o 9 proc.

Jedzenie mięsa

Jedzenie mięsa (123rf)

Ten artykuł ma 5 stron:

W tych samych statystykach czytamy, że Polak spożywa średnio 73.9 kg mięsa rocznie. Na naszych talerzach najczęściej ląduje wieprzowina. Uwielbiamy też wędliny – statystycznie spożywamy je 18 razy w miesiącu.

Kanapki z szynką na śniadanie, kotlet schabowy na obiad, a na kolację koniecznie parówki – czy twój jadłospis wygląda podobnie?

— W 2015 roku eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opublikowali raport, w którym przestrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa. Według naukowców, popularne hot-dogi czy niskiej jakości sklepowe wędliny prowadzą do zachorowań na raka jelita grubego. Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC) umieściła natomiast przetworzone mięso na liście czynników zwiększających ryzyko zachorowana na raka. Zaraz obok tytoniu czy azbestu — tłumaczy Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Zobacz również: Mięsożercy czy wegetarianie?

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pieczona ciecierzyca Jak schudnąć z brzucha - przyczyny wystającego brzucha, sposoby na płaski brzuch Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład Właściwości soku z natki pietruszki Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan Odkryto nowy smak – węglowodanowy. Przez niego mamy szerszy obwód talii Śniadanie, które poleca jeść lekarz z Harvardu. Tylko 3 składniki Odmiany śliwek i ich zastosowanie 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu Dyniowa FIT tarta Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? Oto co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść jabłko Owoc kaki (persymona). Dlaczego warto go jeść? Przyprawy, które normalizują poziom cukru we krwi Kawa rozgrzewająca idealna na jesień i zimę. Przepis Anny Lewandowskiej Serotonina na depresję, dobry sen oraz pamięć. Jakie produkty ją zawierają oraz co warto wiedzieć o tym związku chemicznym? Spożywasz "białą śmierć" często nie mając o tym pojęcia W dwa tygodnie możesz schudnąć 10 kilogramów. Dieta dla wytrwałych

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje