Za dużo mięsa w diecie - objawy. Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuChociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej diety. Z danych GUS dotyczących bilansowego spożycia żywności wynika, że w latach 1999-2014 konsumpcja mięsa w naszym kraju nie tylko nie zmalała, a wzrosła o 9 proc. Jeśli spożywacie za dużo mięsa w diecie, objawy mogą być różne.
Ten artykuł ma 5 stron:
Zbyt dużo mięsa w diecie — objawy
Odwodnienie, zmęczenie, zwiększone ryzyko raka
Dieta wysokobiałkowa połączona z regularną aktywnością fizyczną przyczynia się do szybkiej utraty nadprogramowych kilogramów. Właśnie dlatego tak wiele osób przechodzi na dietę Atkinsa, której głównym założeniem jest spożywanie białek i tłuszczów przy jednoczesnym ograniczaniu węglowodanów.
Jak tłumaczą jednak eksperci, nie jest to dieta na długi czas. I nie chodzi tutaj tylko o zbyt małą ilość witamin i składników mineralnych przyjmowanych z jedzeniem. Zbyt dużo mięsa w diecie powoduje odwodnienie. Dlaczego?
Brak węglowodanów w codziennym jadłospisie prowadzi do spalania zapasów tłuszczów przez organizm. Zaczyna on natomiast produkować wzmożone ilości ketonów. Im ich więcej, tym szybciej tracimy wodę.
Zbyt dużo mięsa na talerzu skutkuje również brakiem sił i chronicznym zmęczeniem. Jeżeli więc chcesz przejść na dietę, to koniecznie na taką, która jest zbilansowana i zawiera wszystkie składniki odżywcze.
Jak często jeść mięso? Sporadyczne spożywanie mięsa nam nie zaszkodzi. Jednak jego nadmiar może nieść za sobą ciężkie konsekwencje w postaci tzw. chorób cywilizacyjnych.
— Ograniczenie jedzenia mięsa do ok. 200 g na tydzień znacząco obniża ryzyko chorób serca i nowotworów. WHO szacowało, że w 2020 roku co piąta osoba na świecie będzie chora na nowotwór. Także prof. Umberto Veronesi, jeden z najlepszych onkologów na świecie, udowadnia, że znacznie ograniczając lub nawet całkowicie eliminując mięso z diety, można zmniejszyć aż do 70 proc. ryzyko powstania nowotworów — dodaje dietetyk.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze