Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa

Ten artykuł ma 6 stron:

Serce

2. Poprawa pracy serca

Zapalenia to mechanizmy obronne. W ten sposób organizm chroni się przed atakiem drobnoustrojów oraz wirusów chorobotwórczych. Zdarza się jednak, że niektóre produkty żywnościowe (takie jak mięso) mogą sprawiać, że stan zapalny będzie utrzymywać się przez dłuższy czas. A to z kolei może powodować poważne schorzenia, w tym choroby serca.

Czerwone mięso zawiera kwas sialowy, organizm reaguje na niego stanem zapalnym – tak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Regularne spożywanie tego rodzaju mięsa sprawia, że stan zapalny w organizmie utrzymuje się przez cały czas. W mięsie znajduje się również L-karnityna – związek, który wchodząc w interakcję z bakteriami jelitowymi, może powodować zatykanie tętnic. Rezygnacja z mięsa zmniejszy ryzyko chorób serca.

Musisz to wiedzieć!

Zobacz również: Na nadciśnienie tętnicze choruje 40 proc. Polaków

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

My i nasi lokatorzy, czyli ile człowieka jest w człowieku Czekolada w diecie osoby odchudzającej się Czekoladowe trufelki z nutą migdałową Przepisy na zdrowe desery bez cukru Awokado – naturalny pogromca tłuszczu na brzuchu Najzdrowsze połączenia produktów (WIDEO) Domowe czekoladki z kokosowym nadzieniem (FIT) Jaką formę magnezu wybrać? Popularne stereotypy żywieniowe Poznaj siłę zarodków pszennych Nawadnianie u osób aktywnych i sportowców Co się dzieje w organizmie, gdy rezygnujesz z picia kawy?

Popularne w tym tygodniu:

Allergoff® − skuteczny neutralizator alergenów kurzu domowego