Niejedzenie mięsa - co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy z nas zapewne przynajmniej raz zastanawiał się nad tym, czy niejedzenie mięsa byłoby dla niego dobrą opcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała przed kilkoma laty alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie. Zanim podejmiesz decyzję, musisz wiedzieć, jakie pojawią się efekty po odstawieniu mięsa, czym skutkuje brak mięsa w diecie i czy niejedzenie mięsa jest zdrowe.
Ten artykuł ma 6 stron:
2. Poprawa pracy serca
Zapalenia to mechanizmy obronne. W ten sposób organizm chroni się przed atakiem drobnoustrojów oraz wirusów chorobotwórczych. Zdarza się jednak, że niektóre produkty żywnościowe (takie jak mięso) mogą sprawiać, że stan zapalny będzie utrzymywać się przez dłuższy czas. A to z kolei może powodować poważne schorzenia, w tym choroby serca.
Czerwone mięso zawiera kwas sialowy, organizm reaguje na niego stanem zapalnym – tak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Regularne spożywanie tego rodzaju mięsa sprawia, że stan zapalny w organizmie utrzymuje się przez cały czas. W mięsie znajduje się również L-karnityna – związek, który wchodząc w interakcję z bakteriami jelitowymi, może powodować zatykanie tętnic. Rezygnacja z mięsa zmniejszy ryzyko chorób serca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze