Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa

Ten artykuł ma 6 stron:

Serce

2. Poprawa pracy serca

Zapalenia to mechanizmy obronne. W ten sposób organizm chroni się przed atakiem drobnoustrojów oraz wirusów chorobotwórczych. Zdarza się jednak, że niektóre produkty żywnościowe (takie jak mięso) mogą sprawiać, że stan zapalny będzie utrzymywać się przez dłuższy czas. A to z kolei może powodować poważne schorzenia, w tym choroby serca.

Czerwone mięso zawiera kwas sialowy, organizm reaguje na niego stanem zapalnym – tak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Regularne spożywanie tego rodzaju mięsa sprawia, że stan zapalny w organizmie utrzymuje się przez cały czas. W mięsie znajduje się również L-karnityna – związek, który wchodząc w interakcję z bakteriami jelitowymi, może powodować zatykanie tętnic. Rezygnacja z mięsa zmniejszy ryzyko chorób serca.

Musisz to wiedzieć!

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Naleśniki białkowe - jak przygotować zdrowe naleśniki z białkiem? Garnki UNO Tefal Co się dzieje w organizmie, gdy pijesz colę? Efekty widoczne są od razu Jedzenie, które uzależnia Kawa grzybowa — nowość wśród superfoods Sposób parzenia herbaty, dzięki któremu szybciej zaśniesz Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli? Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata Niesamowite właściwości przyprawy garam masala Bakterie probiotyczne - dlaczego warto jeść produkty bogate w bakterie probiotyczne? Zaskakujące zmiany, które zauważysz po odstawieniu mleka