Pieczone sajgonki wegetariańskie
AGATA STRUZIK • zdjÄ™cia: Arek Nawrocki • dawno temu • 9 komentarzySajgonki robiÅ‚am po raz pierwszy i zabieraÅ‚am siÄ™ do nich dÅ‚ugo. BaÅ‚am siÄ™, że papier porozrywa mi siÄ™, że nie bÄ™dÄ… chciaÅ‚y siÄ™ sklejać. Ku mojej uciesze wszystko poszÅ‚o gÅ‚adko! ByÅ‚am w szoku, że to naprawdÄ™ nie jest takie trudne :) Sajgonki odrzucaÅ‚y mnie jeszcze przez jeden fakt: fakt smażenia ich w gÅ‚Ä™bokim oleju. Nie lubiÄ™ tÅ‚ustego jedzenia, sam zapach smażonego oleju po prostu nie sprawia mi przyjemnoÅ›ci. Sajgonki postanowiÅ‚am wiÄ™c upiec w piekarniku. WyszÅ‚y fantastyczne! Zero ociekajÄ…cego oleju, zero tÅ‚uszczu wylewajÄ…cego siÄ™ z sakiewek. Sama chrupkość i smak farszu. Chyba mogÄ™ powiedzieć: umiem robić sajgonki! :)
Składniki na ok. 12 sajgonek:
- 12–14 arkuszy papieru ryżowego (ja wybraÅ‚am Tao Tao)
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebulka
- garść kiełków fasoli mung
- ¼ niewielkiego pora
- 4–5 grzybków mun
- 130 g makaronu sojowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- ¾ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- olej
- opcjonalnie: niewielka papryczka chilli
- ewentualnie dla osób mających mniej czasu: zamiast świeżych warzyw, możecie kupić mieszankę chińską np. Hortexu i jej użyć jako farszu.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu wrzucam kolejno pokrojone w zapałki warzywa: marchew, pora, cebulkę i na końcu kiełki fasoli. Grzybki mun przygotowuje według instrukcji na opakowaniu. Gdy staną się miękkie również kroję je w zapałki i przekładam na patelnię.
Dodaję przypraw i podsmażam przez ok 7 minut. Następnie przygotowuję makaron sojowy również według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy przekładam go na patelnię i delikatnie dzielę go nożem na krótsze kawałki. Wszystko ze sobą bardzo dobrze mieszam i próbuję. Jeżeli farsz jest zbyt mało wyrazisty lub zbyt mało słony dodaję dodatkową łyżkę sosu sojowego.
Gdy farsz będzie gotowy, zostawiam go do ostygnięcia. Kolejny krok to nałożenie farszu w papier ryżowy i odpowiednie go zwinięcie :) Nie jest to takie trudne, jak się wydaje.
Wyjmuję wszystkie arkusze papieru ryżowego i przygotowuję miskę z letnią wodą oraz deseczkę, najlepiej drewnianą. Arkusz papieru moczę przez dwie sekundy w misce z wodą i kładę na deseczkę. Czekam 10 sekund i następnie przekładam jedną łyżkę farszu na papier. Składam sajgonki według poniższego rysunku:
ZwiniÄ™tÄ… sajgonkÄ™ odkÅ‚adam na talerz do lekkiego wysuszenia. Po zÅ‚ożeniu wszystkich sajgonek, nagrzewam piekarnik do 200 stopni. KażdÄ… z sajgonek nabÅ‚yszczam pÄ™dzelkiem bardzo delikatnie niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… oleju. PrzekÅ‚adam sajgonki na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia i wkÅ‚adam do piekarnika. PiekÄ™ ok 15 — 20 minut w poÅ‚owie czasu przewracajÄ…c ostrożnie sajgonki na drugÄ… stronÄ™.
Smacznego! :)
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze