Niejedzenie mięsa - co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy z nas zapewne przynajmniej raz zastanawiał się nad tym, czy niejedzenie mięsa byłoby dla niego dobrą opcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała przed kilkoma laty alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie. Zanim podejmiesz decyzję, musisz wiedzieć, jakie pojawią się efekty po odstawieniu mięsa, czym skutkuje brak mięsa w diecie i czy niejedzenie mięsa jest zdrowe.
Ten artykuł ma 6 stron:
3. Sposób na długowieczność
Długoletnie badania wykazały, że wegetarianie i osoby spożywające mięso w małych ilościach, żyją zdecydowanie dłużej. Takie wyniki opublikowano w „The American Journal of Clinical Nutrition”. Codzienne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zgonu nawet o 13 proc.
Mięso to również źródło tłuszczów nasyconych, które mogą przyczyniać się do zwiększania ryzyka raka piersi i jelita grubego. Jego spożywanie prowadzi również do nadciśnienia oraz chorób serca i układu krążenia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze