Niesamowite właściwości przyprawy garam masala
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy słyszeliście kiedykolwiek o garam masala? Być może kojarzy wam się to z jakimś produktem lub potrawą, ale w rzeczywistości jest to specyficzna mieszanka przypraw prosto z Indii. Nie tylko dodaje naszym daniom wyjątkowego smaku, ale też ma potężne działanie prozdrowotne. Garam masala ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Badania pokazują, że przyprawa ta może również zapobiec zaparciom i stanowi świetny dodatek do diety osób cierpiących na cukrzycę, a także przyczynia się do wzmocnienia ogólnej odporności organizmu.
Ten artykuł ma 4 strony:
To niesamowite, że wystarczy posypanie potraw przyprawami, aby zapewnić sobie tyle wspaniałych korzyści zdrowotnych. Można je dodać do zup, potraw, dań mięsnych i wegetariańskich.
Co właściwie oznacza "garam masala"?
Garam masala to mieszanka zmielonych, zwykle suszonych przypraw pochodzących z Indii. Garam po indyjsku onacza "ciepły" lub "gorący". Masala to inaczej "przyprawa". Nazwa ta opisuje dowolną mieszankę przypraw stosowaną w kuchni indyjskiej. Oprócz Indii, ta mieszanka przypraw jest również powszechnie stosowana w Pakistanie i innych kuchniach południowoazjatyckich.
Nie wszystkie receptury garam masala są takie same. Istnieje wiele odmian, często w zależności od regionu Indii lub miejscowości pochodzenia, rodzinnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie lub "kaprysu" indywidualnego twórcy. Liczba przypraw w garam masala może być różna, ale są mieszanki, które zawierają nawet 30 składników!
Jakie przyprawy są powszechnie stosowane w garam masala?
Tradycyjna receptura często zawiera czarny pieprz, cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową i kminek. Inne składniki obejmują koper włoski, kolendrę i liście laurowe.
Niezależnie od tego, jakie przyprawy są używane do stworzenia garam masala, wszystkie są starannie mieszane w celu zapewnienia zrównoważonego smaku, który jest nieco słodki, ale za to całkowicie pozbawiony cukru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze