Sprawdzamy batoniki typu musli. Zdrowa przekąska czy sztuczka marketingowa?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzChcemy zachować szczupłą sylwetkę i jednocześnie trudno nam oprzeć się słodyczom. By zaspokoić ochotę na "coś słodkiego" i zagłuszyć wyrzuty sumienia, sięgamy po batoniki musli. Czy dostępne na rynku batony zbożowe są zdrowe? Na co zwrócić uwagę przy zakupie produktu? Postanowiliśmy przyjrzeć się popularnym słodkim przekąskom z sieci sklepów Lidl i Biedronka.
Ten artykuł ma 5 stron:
Sprawdziliśmy skład batonów: Musli bar (Biedronka), Choco Rocko (Lidl), Musli Vitanella (Biedronka), Crisper Melvit (Lidl). W interpretacji pomogła nam dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".
Syrop glukozowy
Kolejność produktów w składzie batoników ma ogromne znaczenia. To dzięki niemu, wiesz jakich składników jest najwięcej. Baton Musli Bar (Biedronka) zawierał najwięcej syropu glukozowego. Pamiętajmy, że to zastępnik cukru.
Zobacz też: Czekoladowe batony proteinowe z chia i masłem orzechowym
— Nie należy go jednak mylić i utożsamiać z syropem glukozowo-fruktozowym. Nie ulga jednak wątpliwości, że nadmiar cukru (bez względu na to, pod jaką postacią występuje) jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Przyczynia się do rozwoju otyłości i wielu chorób towarzyszących — mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze