Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata

Większość z nas lubi sięgać po przekąski – są małe, zaspokajają nagły głód i można zjeść je praktycznie wszędzie. Na sklepowych półkach dominują jednak niezbyt zdrowe produkty – chipsy, paluszki, krakersy, cukierki i batoniki. Jaką mamy alternatywę? Istnieje wiele zdrowych przekąsek, które dostarczają wartości odżywczych, a przy tym są lekkie i smaczne. Sprawdź, po jakie zdrowe produkty sięgają Polacy, a co jest popularne za granicą.

123RF

Co chrupią Polacy?

Polacy kochają słodycze – tak wynika z danych przedstawionych w raporcie „Rynek słodyczy w Polsce” z 2014 roku. Zdecydowana większość z nas (aż 91 proc.) kupuje słodycze, a średnio miesięcznie przeznaczamy na nie 81 złotych. Najpopularniejsze są wyroby czekoladowe, zwłaszcza czekolady mleczne i nadziewane. Rynek słonych produktów również ma się dobrze. Chipsy, paluszki, chrupki i orzeszki to najczęściej kupowane przez Polaków przekąski.

Zdrowe i lekkie przepisy


Czy to znaczy, że chrupiemy tylko tłuste i słodkie przekąski? Zdecydowanie nie – moda na zdrowy tryb życia sprawia, że zwracamy większą uwagę na sposób odżywiania i szukamy bardziej wartościowych produktów. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Mintel w 2014 roku, aż 45 proc. Polaków chce zmienić swój styl życia na zdrowszy. Wciąż zwracamy uwagę na cenę, smak oraz markę przekąsek, ale coraz częściej liczy się też walor zdrowotny. Szukamy produktów o niskiej zawartości tłuszczu, sodu oraz bez glutenu.

Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy chcą żyć zdrowiej i proponują dietetyczne wersje niezdrowych artykułów. Na rynku są dostępne pieczone chipsy, chrupki wielozbożowe, paluszki z mąki pełnoziarnistej.

A czym zastąpić słodycze? Oczywiście najlepiej sięgnąć po świeże owoce albo jogurt, ale można też skorzystać z gotowych produktów. Batoniki musli, ciasteczka owsiane, musy owocowe oraz czekolady słodzone stewią łatwo znajdziemy w większości sklepów.

Wciąż lubimy słodycze, ale coraz chętniej sięgamy po zdrowe produkty, takie jak bakalie. Chętnie spożywamy też suszone owoce i orzechy, które są zdrowe, dostarczają energii, a przy okazji zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Obecnie możemy kupić praktycznie każdy rodzaj orzechów – od rodzimych laskowych, po egzotyczne orzechy brazylijskie czy makadamia. Oferta suszonych owoców też jest bogata – nie jesteśmy już skazani na rodzynki czy suszone śliwki, możemy sięgać po suszone mango, daktyle czy jagody goji.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tańsze alternatywy dla superproduktów 6 przepisów na odchudzające sałatki Tych produktów nie jedz przed treningiem Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej Wyrzuć garnki i patelnie, czyli na czym polega dieta raw Souping – nowa metoda oczyszczania organizmu Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis FIT ciasteczka - bez mąki i cukru 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach