Zdrowe chipsy - chipsy z warzyw. Świetny pomysł na zdrową przekąskę
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 3 komentarzeChipsy, które można jeść na diecie? To możliwe - zamiast paczki pełnej tłuszczu i soli, lepiej samodzielnie przygotować zdrowszą wersję. Wystarczy trochę warzyw, przypraw i oliwy, by wyczarować smaczną i zdrową przekąskę na wieczór. Oto przepis na zdrowe chipsy.
Jak odchudzić chipsy?
Domowe chipsy robi się błyskawicznie i są zdrowszą alternatywą dla sklepowej wersji pełnej sztucznych dodatków, tłuszczu, soli i zdecydowanie zbyt wielu kalorii. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem tej przekąski.
Jak odchudzić kaloryczne chipsy? Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia na rzecz pieczenia. W ten sposób użyjemy znacznie mniej oleju, a chipsy i tak będą chrupiące. Zdrowszą wersję można oczywiście przygotować ze zwykłych ziemniaków, ale warto wykorzystać inne warzywa. Najlepiej sprawdzą się twarde warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pasternak czy seler, które podczas pieczenia nie puszczają wody i zachowują chrupkość.
Zaletą domowych chipsów jest to, że można nadać im ulubiony smak. Wystarczy trochę ziół, przypraw, soli morskiej, aby produkt zyskał niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy na sklepowych półkach.
Chipsy z jarmużu
Jedno z najmodniejszych warzyw idealnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska.
Składniki:
- pęczek jarmużu,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, słodka papryka, chili.
Liście jarmużu należy umyć, wysuszyć, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużej miski, dodać oliwę, przyprawy i wszystko dokładnie obtoczyć w aromatycznej mieszance. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chipsy z jarmużu piec przez 8–10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Chipsy z buraków
To świetny sposób, aby częściej sięgać po nieco zapomniane buraki. Intensywnie czerwone chipsy ładnie wyglądają i są bardzo smaczne.
Składniki:
- 3 buraki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól morska,
- liście świeżego tymianku.
Piekarnik rozgrzać do ok. 170 stopni Celsjusza. Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej obieraczką do warzyw lub na tzw. mandolinie). Przełożyć je do miski, skropić oliwą i wymieszać tak, by każdy plasterek był pokryty tłuszczem. Chipsy rozłożyć na blaszce i piec przez 20–25 minut. Kiedy będą gotowe, posypać grubą solą morską i listkami tymianku.
Chipsy z batatów
Słodkie ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny od tradycyjnej odmiany, dzięki czemu zapewniają energię na dłużej. Poza tym są źródłem wielu antyoksydantów, które chronią organizm przed groźnymi chorobami. Chipsy z batatów są chrupiące, aromatyczne i naprawdę pyszne.
Składniki:
- 2 duże bataty,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Bataty dokładnie umyj – nie musisz obierać ich ze skórki. Pokrój na bardzo cienkie plasterki ostrym nożem, obieraczką lub mandoliną. Umieść je w dużej misce, dodać roztopiony olej kokosowy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i rozłóż pojedynczą warstwą na blaszce do pieczenia. Chipsy należy piec przez 10 minut, a następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut. Są gotowe, gdy nabiorą lekko brązowej barwy i będą chrupiące.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze