Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCo skrywają w sobie paczki zdrowych chipsów? Wysokobiałkowe chipsy o smaku zielonej cebulki i sera, suszone chipsy z topinambura oraz marchwi z curry i kurkumą, chipsy z soczewicy o smaku pomidora z bazylią, suszone chipsy z ziemniaka o smaku bekonu czy takie ze słodkiego ziemniaka z czosnkiem i jarmużem - wybraliśmy pięć paczek zdrowych tych smacznych przekąsek. Czym różnią się od zwykłych chipsów? Producenci piszą, że są niesmażone, niepieczone, nieprażone i bez substancji konserwujących. Niektóre mogą być spożywane przez wegan. Wszystkie polecane są dla osób na diecie. Czy ich skład jest zdrowy? Prześwietliliśmy go wraz z dietetykiem Joanną Stachowicz-Skałecką, autorką strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Ten artykuł ma 6 stron:
Batat, czosnek i jarmuż
Sprawdziliśmy suszone czipsy ze słodkiego ziemniaka z czosnkiem i jarmużem, których producentem jest HBPA Group. Większość z nas kojarzy te czarne paczki. Swoim nazwiskiem firmuje je Anna Lewandowska.
- Bardzo dobry skład — taki, jak lubię najbardziej. Wszystko naturalne. Bez wzmacniaczy smaku, bez chemicznie brzmiących dodatków. To same warzywa i naturalne przyprawy. Właśnie tak powinniśmy jeść! — komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk.
15 g porcji chipsów to tylko 51 kcal.
Jedynym minusem może być smak, przez niektóre nasze redakcyjne koleżanki uważany za niezachęcający do sięgnięcia po kolejnego chipsa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze