Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCo skrywają w sobie paczki zdrowych chipsów? Wysokobiałkowe chipsy o smaku zielonej cebulki i sera, suszone chipsy z topinambura oraz marchwi z curry i kurkumą, chipsy z soczewicy o smaku pomidora z bazylią, suszone chipsy z ziemniaka o smaku bekonu czy takie ze słodkiego ziemniaka z czosnkiem i jarmużem - wybraliśmy pięć paczek zdrowych tych smacznych przekąsek. Czym różnią się od zwykłych chipsów? Producenci piszą, że są niesmażone, niepieczone, nieprażone i bez substancji konserwujących. Niektóre mogą być spożywane przez wegan. Wszystkie polecane są dla osób na diecie. Czy ich skład jest zdrowy? Prześwietliliśmy go wraz z dietetykiem Joanną Stachowicz-Skałecką, autorką strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Ten artykuł ma 6 stron:
Chipsy proteinowe o smaku zielonej cebulki i sera
Sprawdziliśmy też proteinowe chipsy o smaku zielonej cebulki i sera. Jak widzimy na zdjęciu, producent poleca je ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika i brak GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu. Jedna porcja to tylko 90 kcal. A co w składzie?
- To produkt przetworzony. I tutaj przez ten fakt, tracę do nich zaufanie. Koncentrat białka sojowego i skrobia, czyli charakterystyczny biały proszek produkowany z ziemniaków i innych warzyw. Sama w sobie, spożywana w odpowiednich ilościach, ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Książkowy proces pozyskiwania skrobi nie budzi żadnych zastrzeżeń. Jak to się odbywa w praktyce w danym zakładzie? Tego niestety już nie wiemy… — komentuje dietetyk.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze