Czy wafle ryżowe są zdrowe? Wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - jeść czy nie?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNiskokaloryczne i zdrowe - tak najczęściej określa się wafle ryżowe oraz pieczywo chrupkie, które zajmują kilka półek w dziale ze zdrową żywnością. Według jednych są źródłem złożonych węglowodanów, inni szufladkują je jako żywność przetworzona z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zmienia to faktu, że jest to jedna z ulubionych przekąsek osób będących na diecie odchudzającej. Czy wafle ryżowe są zdrowe? Sprawdźmy, jak jest naprawdę.
Wafle ryżowe
Wafle ryżowe składają się głównie ze skrobi, czyli węglowodanów złożonych. Inaczej jest z tymi z brązowego ryżu — w ich składzie znajdziemy błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, niacynę oraz wiele składników mineralnych: magnez, cynk, miedź oraz mangan.
Wafle ryżowe czy chleb - często zadajecie sobie takie pytanie. 100 gramów wafli ryżowych to ok. 400 kcal — taka wartość może zdziwić. Warto jednak pamiętać, że jeden cienki wafel waży tylko ok. 10 gram. W tym wypadku kaloryczność wafla ryżowego wygrywa ze zwykłą kromką tradycyjnego chleba.
Jednak trzeba pamiętać, że aby osiągnąć taką samą sytość wafli, trzeba zjeść więcej, wiec wyjdzie na to samo.
Zobacz też: Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?
Suche wafle — czy są zdrowe?
Wafle ryżowe otrzymuje się w procesie ekstruzji, co powoduje zmniejszenie ilości lizyny oraz niektórych witamin. W ten sposób zmniejsza się także wartość odżywcza białka, które się w nich znajduje. To nie wszystko. Pojawia się również problem niezdrowego akrylamidu, który powstaje podczas produkcji.
Jest to toksyczna substancja, która została zakwalifikowana przez International Agency for Research on Cancer (IARC) jako rakotwórcza. Częste spożywanie akrylamidu może spowodować uszkodzenia układu nerwowego.
Zalet wafli ryżowych nie trzeba jednak długo szukać: są dostępne i pozbawione rafinowanych cukrów prostych oraz uwodornionych tłuszczów. To doskonały dodatek do nabiału, mięsa, wędlin oraz warzyw. Spożywają je także sportowcy, ponieważ są szybką przekąską uzupełniającą węglowodany i sód.
Wafle ryżowe produkuje się bez stosowania konserwantów, są więc bezpieczne dla naszego organizmu. Na rynku znajdziemy również wafle bio lub ekologiczne — te z kolei spełniają wszystkie najwyższe wymagania jakości. Za sprawą zawartości błonnika, który zwiększa objętość pokarmu w żołądku, zapewniają one sytość.
Wady wafli ryżowych
Wafle ryżowe są żywnością przetwarzaną technologicznie, o wysokim indeksie glikemicznym. Dietetycy polecają więc alternatywę, czyli naturalny ryż. Nie jest to jednak jedyne wyjście — wafle mogą być spożywane, jeżeli nie są podstawą naszej diety.
Optymalna ilość w tygodniowym menu może być traktowana jako dodatkowe źródło węglowodanów. Warto także sprawdzać etykiety — im mniej składników się na niej znajduje, tym wafle są zdrowsze.
Mogą być także zamiennikiem pieczywa dla osób cierpiących na nietolerancję na gluten.
Pieczywo chrupkie
Zaletą pieczywa chrupkiego jest ich niska kaloryczność — jedna kromka to ok. 30 kcal. Śmiało możemy traktować go jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Kromki z dodatkiem świeżych warzyw czy niskotłuszczowego serka będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Mogą po nie sięgać także osoby mające chęć na słodycze, ponieważ równie dobrze smakują na słodko — z domową konfiturą czy kilkoma kroplami miodu.
Zobacz też: Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?
Jedna kromka pieczywa chrupkiego waży ok. 7 gram. W jej składzie znajdziemy 4,48 grama węglowodanów, 0,63 grama białka oraz 0,11 grama tłuszczu. Najczęściej nie zawierają one konserwantów. Wyjątek stanowi pieczywo chrupkie produkowane z owsa oraz pszenicy, gdzie dodawane są emulgatory. To właśnie dzięki nim kromki mają odpowiedni wygląd.
Istnieje także pieczywo pełnoziarniste, które zawiera niewielkie ilości błonnika (ok. 5 g na 100 g). W sklepach znaleźć można także pieczywo chrupkie żytnie na naturalnym zakwasie.
Wady pieczywa chrupkiego
W składzie pieczywa chrupkiego trudno jednak o składniki odżywcze podobne do tych znajdujących się w tradycyjnym pieczywie. Nie ma błonnika, witamin czy potrzebnego organizmowi białka.
W składzie tych przekąsek często możemy znaleźć natomiast duże ilości cukru i tłuszczów roślinnych, dzięki którym trudno nazywać pieczywo chrupkie "dietetycznym". Posiada ono także wysoką rozpuszczalność suchej masy. Oznacza to, że łatwo rozkłada cukry złożone na mniejsze elementy.
Już jedna kromka pieczywa chrupkiego podnosi poziom glukozy we krwi, co niewskazane jest dla osób cierpiących na cukrzycę, a kiedy za chwilę stężenie cukru spada, to stajemy się tak samo głodni, jak i przed zjedzeniem kromki.
Warto także pamiętać, że nawet kilka kromek pieczywa chrupkiego nie nasyci nas tak, jak jedna kromka tradycyjnego, np. pełnoziarnistego chleba.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze