Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?
KAROLINA KONDRAK • dawno temuDla wielu osób wafle ryżowe to dobry sposób na szybką i zdrową przekąskę. Cieszą się popularnością wśród osób na diecie bezglutenowej i odchudzającej. Jednak mimo tej renomy, istnieje szereg negatywnych stron związanych z ich spożywaniem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wafle ryżowe – co w nich znajdziemy?
Wafle ryżowe zwykle produkowane są z dmuchanych całych ziaren ryżu, jednak w niektórych państwach, jak w Japonii i Chinach, robi się je z mąki ryżowej. Zwykły wafel ryżowy ma małą ilość tłuszczu. Zawartość białka jest również niewielka lub zerowa – kalorii dostarczają nam głównie przez węglowodany.
Przepisy na dania z ryżem
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wartość odżywcza
W ogólnym rozrachunku wafle ryżowe mają niską wartość odżywczą i zawartość witamin (głównie E, K i B). Najważniejsze związki organiczne, których dostarczają, to: mangan, selen, magnez i tryptofan.
Białko pochodzące z wafli nie jest pełnowartościowe, co oznacza, że nie ma wystarczającej ilości niezbędnych aminokwasów. Aby stworzyć w pełni pożywny, bogaty w proteiny posiłek, warto do nich dodać np. rośliny strączkowe.
Wafle smakowe
W sklepach można znaleźć duży wybór wafli ryżowych o różnych smakach. Należy pamiętać, że przez substancje poprawiające smak są one bardziej kaloryczne. Przykładowo, jedna porcja zwykłego wafla (ok. 9,3g) ma 35kcal, podczas gdy ten o smaku sera cheddar (ok. 12g) ma ich już 51.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zawartość sodu w naturalnych waflach jest niska, podczas gdy w ich smakowych wariantach może być znacznie wyższa. W zależności od ich rodzaju może to być od 20 do 59mg na porcję.
Zawartość błonnika
Jeżeli jesteś na diecie, pamiętaj, że lepiej stawiać na dobre kalorie, a nie na niską kaloryczność potraw. Wafle mają dużo węglowodanów, jednak nie zawierają błonnika ani białka. Nie powodują uczucia sytości. Będąc na diecie, lepiej wybierać żywność, która jest w stanie w pełni zaspokoić głód.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Indeks glikemiczny
Wafle ryżowe są zaliczane do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, który wynosi 87. Jest to miara oznaczająca poziom cukru we krwi po zjedzeniu danego pożywienia.
Jedzenie o niskim indeksie, jak np. płatki owsiane lub makaron, sprawia, że szybciej się najadamy, przez co w ostatecznym rozrachunku spożywamy mniej kalorii. Żywność, która szybko podnosi zawartość glukozy we krwi, stwarza zapotrzebowanie na insulinę, co ma znaczenie przede wszystkim dla osób chorych na cukrzycę.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze