Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

Dla wielu osób wafle ryżowe to dobry sposób na szybką i zdrową przekąskę. Cieszą się popularnością wśród osób na diecie bezglutenowej i odchudzającej. Jednak mimo tej renomy, istnieje szereg negatywnych stron związanych z ich spożywaniem.

Wafle ryżowe

Wafle ryżowe (123RF)

Wafle ryżowe – co w nich znajdziemy?

Wafle ryżowe zwykle produkowane są z dmuchanych całych ziaren ryżu, jednak w niektórych państwach, jak w Japonii i Chinach, robi się je z mąki ryżowej. Zwykły wafel ryżowy ma małą ilość tłuszczu. Zawartość białka jest również niewielka lub zerowa – kalorii dostarczają nam głównie przez węglowodany.

Przepisy na dania z ryżem


Wartość odżywcza

W ogólnym rozrachunku wafle ryżowe mają niską wartość odżywczą i zawartość witamin (głównie E, K i B). Najważniejsze związki organiczne, których dostarczają, to: mangan, selen, magnez i tryptofan.

Białko pochodzące z wafli nie jest pełnowartościowe, co oznacza, że nie ma wystarczającej ilości niezbędnych aminokwasów. Aby stworzyć w pełni pożywny, bogaty w proteiny posiłek, warto do nich dodać np. rośliny strączkowe.

Wafle smakowe

W sklepach można znaleźć duży wybór wafli ryżowych o różnych smakach. Należy pamiętać, że przez substancje poprawiające smak są one bardziej kaloryczne. Przykładowo, jedna porcja zwykłego wafla (ok. 9,3g) ma 35kcal, podczas gdy ten o smaku sera cheddar (ok. 12g) ma ich już 51.

Zawartość sodu w naturalnych waflach jest niska, podczas gdy w ich smakowych wariantach może być znacznie wyższa. W zależności od ich rodzaju może to być od 20 do 59mg na porcję.

Zawartość błonnika

Jeżeli jesteś na diecie, pamiętaj, że lepiej stawiać na dobre kalorie, a nie na niską kaloryczność potraw. Wafle mają dużo węglowodanów, jednak nie zawierają błonnika ani białka. Nie powodują uczucia sytości. Będąc na diecie, lepiej wybierać żywność, która jest w stanie w pełni zaspokoić głód.

Indeks glikemiczny

Wafle ryżowe są zaliczane do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, który wynosi 87. Jest to miara oznaczająca poziom cukru we krwi po zjedzeniu danego pożywienia.

Jedzenie o niskim indeksie, jak np. płatki owsiane lub makaron, sprawia, że szybciej się najadamy, przez co w ostatecznym rozrachunku spożywamy mniej kalorii. Żywność, która szybko podnosi zawartość glukozy we krwi, stwarza zapotrzebowanie na insulinę, co ma znaczenie przede wszystkim dla osób chorych na cukrzycę.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Dieta na jesień - zasady, produkty dozwolone i zakazane Jednodniowy detoks wiosenny Anny Lewandowskiej Fit desery - proteinowe smoothie 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Zrzuciła z siebie 65-kilowego człowieka. Metamorfoza Fatimy Orlińskiej Koktajl na płaski brzuch Domowe zielone smoothies, które oczyszczają organizm Napój oczyszczający wątrobę Grzyby zamiast mięsa. Pieczarki jako składnik diety odchudzającej Naturalne spalacze tłuszczu. 6 najlepszych produktów Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Deser wspomagający odchudzanie Deser na śniadanie - badania, przepisy Kąpiel detoksykująca – przyjemna metoda ułatwiająca odchudzanie Schudła 20 kilogramów w 10 miesięcy – niezwykła przemiana Kamili Saganowskiej "Dni kobiece" a odchudzanie? Ratunku! Waga rośnie :( Chcesz schudnąć? Oto połączenia produktów, które ci to ułatwią Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli Olejki eteryczne, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy 6 wieczornych nawyków, które powodują, że rano budzisz się grubsza

Popularne w tym tygodniu:

Czy owsianka może pomóc schudnąć? Sprawdź dietę owsiankową Schudła 70 kilogramów w ciągu 3 lat. Metamorfoza Agnieszki Pniak Jak schudnąć w miesiąc? Poznaj dietę Whole30 Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki? Idealne na dolegliwości pokarmowe i problemy z poziomem cukru we krwi Wrzuciła na Facebooka post ze swoim zdjęciem i obaliła mit Jak poradzić sobie z tłuszczem na brzuchu? Prosty Fitness [Lekcja 24] Na czym smażyć? Prosty Fitness [Lekcja 25] Cholesterol, to nie jego wina Prosty Fitness [Lekcja 26] Wysoki cholesterol to nie powód zawału Prosty Fitness [Lekcja 27] Wysokie stężenie cząsteczek LDL Prosty Fitness [Lekcja 28] Jaja to sam cholesterol i tłuszcz Prosty Fitness [Lekcja 29] Tłuszcz nie sprawi, że zaczniesz tyć