Śniadanie z bananem - dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 10 komentarzyJest jednym z najchÄ™tniej kupowanych owoców w Polsce. ZajadajÄ… siÄ™ nim zarówno dzieci, jak i doroÅ›li. Åšniadanie z bananem dla wielu to punkt obowiÄ…zkowy. ChÄ™tnie jemy go rano solo albo w owsiance, w koktajlu, na kanapce z masÅ‚em orzechowym. - Okazuje siÄ™ jednak, że nie każdy powinien zaczynać dzieÅ„ od tego owocu - mówi dietetyk dr Daryk Gioffre. Sprawdź, dla kogo Å›niadania z bananem nie sÄ… dobrym pomysÅ‚em.
Banan Å›niadanie — dlaczego lepiej nie jeść bananów na Å›niadanie?
Choć banany są wdzięcznym składnikiem porannych dań, znalazły się wśród tych produktów, które na śniadanie nie powinny być jedzone. Powód? Spora zawartość cukru. Jego ilość zależy od stopnia dojrzałości owocu. Im banan dojrzalszy, tym więcej w nim cukru. Owoce, które mają na skórce brązowe plamki, są najsłodsze. Znajduje się w nich ok. 25 g cukru na 100 g owocu. Te z zielonkawą skórką mają ok. 10 g na 100 g.
Zobacz też: Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?
— Banany rujnujÄ… dietÄ™. Wydaje nam siÄ™, że sÄ… zdrowe, ale jest to tylko w poÅ‚owie prawda — zaznacza dr Gioffre. Okazuje siÄ™, że choć banany dajÄ… szybkie uczucie sytoÅ›ci, nie sÄ… w stanie tego efektu utrzymać na dÅ‚ugo. Cukier w nich zawarty trafia do krwi i daje zastrzyk energii, ale jej poziom szybko spada i znowu pojawia siÄ™ uczucie gÅ‚odu. Na dodatek towarzyszy mu zmÄ™czenie.
Kolejnym powodem, przez który należy unikać bananów jest fakt, iż przyczyniają się one do zakwaszania organizmu. Warto też zaznaczyć, że dojrzałych bananów nie powinny jeść osoby chore na cukrzycę, ponieważ takie owoce posiadają indeks glikemiczny 65. Oznacza to, że szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Kiedy jeść banany?
Nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy je wyeliminować ze swojej diety. Banany to owoce, których właściwości poznano już tysiące lat temu. W jednym bananie ważącym ok. 100 g znajduje się aż 358 mg potasu. To ścisła czołówka produktów, które pomagają obniżać ciśnienie tętnicze. Mniej potasu mają nawet pomidory.
Włączenie bananów do menu zaleca Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). FDA podaje, że owoce te można traktować jak czynniki zmniejszające ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
Aby banany nie zakwaszały organizmu, należy łączyć je z przyprawami mającymi odczyn zasadowy, czyli cynamonem lub kurkumą. Najlepiej jeść je z nasionami chia, migdałami, siemieniem lnianym.
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze