Zimowe śniadanie - przepisy na śniadania na ciepło
Ciepłe śniadanie to podstawowy posiłek dnia w okresie jesiennym i zimowym. Owsianka, omlet czy kasza jaglana z dodatkami rozgrzeją organizm, co ułatwi walkę z niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz. Oto kilka przepisów na zdrowe zimowe śniadanie. Dowiesz się, jak zrobić śniadanie dietetyczne na ciepło.
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — dieta na zimÄ™
Zimowy jadÅ‚ospis powinien nie tylko wzmacniać odporność, ale i zapewniać utrzymanie staÅ‚ej temperatury ciaÅ‚a. Zbilansowane menu zapobiegnie również wzrostowi wagi. Należy jeść 5 posiÅ‚ków dziennie co okoÅ‚o 2–3 godziny. O tej porze roku dzieÅ„ najlepiej rozpoczynać od sycÄ…cego Å›niadania na ciepÅ‚o. Jakie jeść ciepÅ‚e Å›niadania? Może być to owsianka z owocami, cynamonem i miodem, placuszki bananowo-owsiane lub omlet.
Poszczególne posiłki powinny nas rozgrzewać - pomoże to utrzymać stałą masę ciała i przetrwać niskie temperatury powietrza na zewnątrz. Zatem do ich przygotowania powinniśmy używać rozgrzewających przypraw (czosnku, imbiru, cynamonu), które są podstawą zimowej diety, tak jak bazą tej letniej są produkty nawadniające organizm i obniżające jego temperaturę.
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — owsianka o aromacie piernika
Zimą warto jeść owsiankę przygotowaną na mleku (gotujemy ją tak długo aż uzyska pożądaną gęstość). Dostarcza węglowodanów i pełnowartościowego białka. Paulina Styś-Nowak proponuje wypróbować nową odsłonę tego śniadania serwowanego na ciepło: z przyprawą do piernika i anyżem.
Oprócz tych składników potrzebne będą: banan, rodzynki, siemię lniane i orzechy. Ta owsianka dostarcza około 490 kcal. Jest bogata w błonnik pokarmowy. To źródło takich składników mineralnych jak wapń, magnez i żelazo, oraz witamin z grupy B i witaminy E.
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — kasza jaglana z cynamonem i owocami
Kolejny przepis na danie, które rozgrzeje organizm (za sprawą dodatku cynamonu) i jest szybkie w przygotowaniu. Ta korzenna przyprawa ma również właściwości prozdrowotne — obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, poprawia trawienie, wzmacnia odporność.
Kaszę jaglaną należy podprażyć na suchej patelni, a następnie ugotować (od momentu doprowadzenia wody do wrzenia gotujemy ją przez 5 minut). Na koniec polewamy jaglankę syropem z agawy i dodajemy ulubione owoce — świeże lub mrożone (trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika).
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — rozgrzewajÄ…ca owsianka czekoladowa
Fani kakao powinni wypróbować przepis na rozgrzewającą owsiankę czekoladową. Porcja (z ilości składników podanych w przepisie) dostarcza około 480 kcal, 16 gramów białka i 76 gramów węglowodanów. To śniadanie zawiera 6 gramów błonnika.
Do przygotowania owsianki oprócz płatków i mleka potrzebujemy rozgrzewających przypraw (imbiru i cynamonu), a także kakao, banana, żurawiny i orzechów. To śniadanie zapewnia uczucie sytości na długi czas, dostarcza cennych składników mineralnych i witamin: B, C i E.
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — szakszuka
Ten przepis możemy wypróbować w sobotni lub niedzielny zimowy poranek, kiedy dysponujemy większą ilością wolnego czasu. Szakszuka to propozycja dla fanów jajek, nieco znudzonych dotychczasowymi wariantami ich wykorzystania — omletem, jajecznicą, w koszulce. Tym razem występują one w towarzystwie pomidorów.
Przed podaniem na stół to danie posypujemy ziołami: bazylią lub kolendrą. Dlaczego warto jeść jaja i pomidory? Te pierwsze są niskokaloryczne (jedno jajko dostarcza około 70 kcal), zawierają pełnowartościowe dobrze przyswajane białko, kwasy tłuszczowe omega, witaminy i składniki mineralne. Natomiast warzywa wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi i zwalczają wolne rodniki.
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — owsianka pomaraÅ„czowa z makiem
Ta owsianka zaspokoi głód na długo i rozgrzeje nas od środka, nim wyjdziemy na zewnątrz, gdzie panuje niska temperatura powietrza. Oprócz płatków owsianych, dowolnego mleka, pomarańczy i niebieskiego maku do jej przygotowania potrzebujemy banana i ziarenek granatu.
Porcja tej aromatycznej i kolorowej owsianki dostarcza 85 gramów węglowodanów i 20 gramów białka. Zawiera też 11 gramów błonnika pokarmowego. Potrawę tę na śniadanie powinny jeść zwłaszcza osoby z niedoborem wapnia — owsianka pokrywa 50% zapotrzebowania na ten składnik mineralny.
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — Å›niadaniowy napój
Anna Lewandowska radzi, by przygotowywać śniadania wieczorem dnia poprzedniego. O poranku wystarczy je podgrzać (na przykład kaszę jaglaną na mleku), by po chwili cieszyć się smakiem ciepłego i pożywnego posiłku. Na okres zimowy zaleca zapomnieć o jogurtach i świeżo wyciskanych sokach, które wychładzają organizm i go zakwaszają.
Za dr Korżawską Lewandowska proponuje spożywanie rano napoju, do którego przygotowania potrzebne będą takie składniki jak płatki owsiane (zawierają: błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, magnez i selen), kasza jaglana (bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminę B, lecytynę oraz żelazo, krzem, potas, fosfor), ziarna sezamu i pestki dyni oraz miód (wzmacnia odporność, usprawnia i przyspiesza metabolizm).
Zimowe Å›niadania na ciepÅ‚o — omlet na sÅ‚odko
Omlet ma wiele zalet — jest prosty i szybki w przygotowaniu, a także pożywny. Można serwować go w wersji wytrawnej i na sÅ‚odko. Propozycja Pauliny StyÅ›-Nowak zakÅ‚ada wykorzystanie (oprócz podstawowych skÅ‚adników: jaj, mÄ…ki, masÅ‚a): miodu, nasion chia, przecieru z jabÅ‚ek i dyni oraz ziaren granatu.
Przygotowany omlet dostarcza 419 kcal, 46 gramów węglowodanów i 20 gramów białka. Zawiera 9 gramów błonnika pokarmowego. W okresie zimowym można go oprószyć rozgrzewającymi przyprawami, na przykład cynamonem. Omlet na słodko to prawdziwa bomba witaminowa — zawiera witaminę A, C, D, E i z grupy B.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze