Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temuNie odkryto jeszcze sekretu długowieczności, choć zagadnienie to interesuje wielu badaczy. Dużo jednak w ostatnim czasie mówi się o wieku metabolicznym. Metabolizm, inaczej przemiana materii, to proces niezwykle złożony. Jest uzależniony od wieku, bo zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne i odżywcze jest inne dla okresu dojrzewania, inne zaś po 50. roku życia.
Ten artykuł ma 4 strony:
Tempo metabolizmu jest zależne od nas samych. Są jednak czynniki stałe, na które nie ma się wpływu (np. geny, klimat, płeć). Wiek metaboliczny to parametr, dzięki któremu dietetyk dowiaduje się, w jakim stanie jest nasz organizm. Nasza metryka może bowiem wskazywać na 30 lat, zaś wiek metaboliczny na 20 lat więcej. Dlaczego?
Sposób naszego odżywiania i aktywności znajduje swoje odzwierciedlenie w stanie narządów wewnętrznych. Wpływ na wiek metaboliczny ma również odpowiednie nawodnienie organizmu i szybkość jego regeneracji.
Jest cała grupa produktów, które mają korzystny wpływ na wiek metaboliczny. Włączenie ich do codziennej diety bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jagody
Jagody to prawdziwa skarbnica zdrowia – wiele w nich żelaza, wapnia, fosforu, witamin A i C oraz tych z grupy B. Składniki zawarte w leśnych owocach pomagają usuwać toksyny z organizmu, poprawiają krążenie krwi i wspomagają odporność.
Omawiane owoce doskonale wpływają na metabolizm. Przyspieszają przemianę materii, a dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn. Surowe owoce zapobiegają zaparciom, zaś te w postaci soków i przecierów – wspomagają leczenie biegunki.
Jagody są idealną propozycją na drugie śniadanie (dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym). W jagodach ponadto wiele jest antocyjanów, które działają ochronnie na komórki nerwowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze