Sekrety odchudzania z różnych stron świata
KATARZYNA KRUPKA • dawno temu • 3 komentarzeCzy wiesz jak odchudzają się mieszkańcy Meksyku? A może interesują cię dietetyczne sztuczki pięknych Brazylijek? Dowiedz się jak o szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd walczą ludzie z różnych zakątków świata. Uwaga – możesz być zaskoczony!
Brazylia
Piękną sylwetkę mieszkanek Brazylii można podziwiać zwłaszcza podczas karnawału w Rio, ale aby móc ją eksponować, kobiety w tym niezwykłym kraju dbają o nią przez cały rok. Jak? Na ich talerzach najczęściej pojawia się tradycyjne brazylijskie danie czyli fasola z ryżem. Taka dieta zapewnia mnóstwo błonnika i mało tłuszczu.
Niemcy
Aż 75 proc. mieszkańców Niemiec nigdy nie zapomina o śniadaniu. Co składa się na ten najważniejszy posiłek dnia? Najczęściej są to jajeczne babeczki, owoce i pełnoziarniste pieczywo. Sycące śniadanie nie tylko zapewnia energię na resztę dnia, ale także skutecznie chroni mieszkańców Niemiec przed podjadaniem pomiędzy posiłkami.
Francja
Francuzi nie jadają posiłków w pośpiechu. Dla nich wspólny posiłek jest bardzo ważnym wydarzeniem w ciągu dnia. Dłuższe jedzenie sprawia, że mieszkańcy Francji przyjmują zdecydowanie mniej kalorii niż osoby jedzące w pośpiechu.
Holandia
Z czego słyną mieszkańcy Holandii? Przede wszystkim z ich ulubionego środku transportu jakim jest rower. Aż ponad połowa Holendrów używa swoich dwóch kółek codziennie – rowerem jeżdżą do pracy, na zakupy, do przyjaciół. Pedałowanie w umiarkowanym tempie przez ok. godzinę pozwala spalić aż 550 kcal. Warto również dodać, że w diecie Holendrów można znaleźć bardzo dużo ryb – zwłaszcza śledzi — ich tłuszcz wspomaga odchudzanie.
Szwajcaria
Sekretem mieszkańców Szwajcarii jest musli przygotowywane z owsa, owoców i orzechów. To danie na dobre weszło do dietetycznego menu Szwajcarów. Musli zawiera dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, ułatwia trawienie i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.
Rosja
Rosjanie uwielbiają prowadzić własne ogródki działkowe pełne zdrowych ziół oraz odchudzających warzyw i owoców. To sprawia, że ich dieta jest bogata w witaminy i składniki mineralne, które nie tylko zapewniają dobre samopoczucie, ale także zdrowie i smukłą sylwetkę.
Tajlandia
Sekretnym składnikiem diet odchudzających mieszkańców Tajlandii są przyprawy. Tajskie potrawy są zaliczane do najostrzejszych dań na świecie, a nie od wczoraj wiadomo, że np. ostra papryczka chilli przyspiesza metabolizm. Dodatkowo w Tajlandii ludzie nigdzie się nie spieszą więc jedzą bardzo powoli – to sprawia, że jedzą mniej, bo jeszcze w trakcie spożywania pokarmów mózg otrzymuje sygnał o tym, że są już wystarczająco najedzeni.
Malezja
Tu do większości dań dodawana jest kurkuma, która rośnie dziko w malezyjskich dżunglach. Jej sekretny składniki – kurkumina hamuje wzrost tkanki tłuszczowej i pozwala szybciej spalić nagromadzony w organizmie tłuszcz.
Południowa Afryka
Mieszkańcy tego kraju uważają, że sekret ich pięknych sylwetek tkwi w herbacie, którą piją każdego dnia. Nie chodzi bynajmniej o popularną w Europie zielona herbatę, ale rooibos, która jest naturalnie słodka i nie wymaga dodatkowej porcji cukru. Ekstrakt z rooibos jest dodawany przez mieszkańców Południowej Afryki do kawy, co pozwala im zaoszczędzić nawet kilka tysięcy kalorii miesięcznie.
Węgry
Mieszkańcy Węgier kochają kiszonki w każdej postaci. Dzięki diecie bogatej w takie produkty jak kiszone ogórki, kapusta, papryka czy pomidory wspomagają odchudzanie. Kiszonki poprawiają perystaltykę jelit oraz ułatwiają trawienie.
Indie
Tu prawie każdy mieszkaniec uprawia jogę, która nie tylko pozwala osiągnąć harmonię pomiędzy ciałem, a umysłem – joga praktykowana regularnie zwiększa elastyczność ciała i ułatwia odchudzanie. Wielbiciele jogi mają znacznie niższy wskaźnik ciała BMI niż osoby, które uprawiają inne formy aktywności fizycznej. Mieszkańcy Indii, aby zadbać o pięknie wyrzeźbione mięśnie, jogę uprawiają rano – na czczo.
Meksyk
W przeciwieństwie do mieszkańców Europy – Meksykanie za najważniejszy posiłek dnia uważają obiad. Największy posiłek jedzą pomiędzy godziną 14.00 – 16.00 po południu. Bardzo często po wyjątkowo obfitym obiedzie, będący na diecie Meksykanie nie jedzą już kolacji. Jeśli są głodni – najczęściej sięgają po owoce.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze