Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temuNie odkryto jeszcze sekretu długowieczności, choć zagadnienie to interesuje wielu badaczy. Dużo jednak w ostatnim czasie mówi się o wieku metabolicznym. Metabolizm, inaczej przemiana materii, to proces niezwykle złożony. Jest uzależniony od wieku, bo zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne i odżywcze jest inne dla okresu dojrzewania, inne zaś po 50. roku życia.
Ten artykuł ma 4 strony:
Owies
Ziarno owsa jest tanie, a przy tym ma wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce. Wyróżnia się wysoką zawartością betaglukanu. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym redukuje ryzyko zawału serca. Do pracy pobudza ponadto układ odpornościowy, wspierając funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Owies warto jeść zwłaszcza w porze śniadania. Owsianka z dodatkiem świeżych owoców jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Na długo zapewnia uczucie sytości. Obniża ponadto poziom cukru we krwi.
W jej składzie wiele jest witamin i minerałów, m.in.: żelaza, manganu, cynku, fosforu, selenu, kwasu foliowego, witaminy E. Owies jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: kwas fitowy, kwasy fenolowe, awenantramidy.
Orzechy i nasiona
W naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów obfitujących w magnez. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek uzależniony jest od wieku i płci. Dobowa dawka dla dorosłych mężczyzn wynosi 375 mg na dobę, dla kobiet – 300 mg.
W ramach przekąski najlepiej jest zaserwować sobie porcję orzechów. Zawierają nie tylko magnez, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe. A te wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom złego cholesterolu.
Korzystny wpływ na nasz wiek metaboliczny mają również nasiona dyni i słonecznika. Obecne w nich substancje, m.in. cynk oraz witamina E, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Można również co jakiś czas sięgnąć po kostkę dobrej jakości ciemnej czekolady.
W magnez oraz potas obfitują również banany. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit. W ten sposób neutralizują działanie soków żołądkowych i zmniejszają ryzyko powstawania mikrouszkodzeń przewodu pokarmowego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze