Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temuNie odkryto jeszcze sekretu długowieczności, choć zagadnienie to interesuje wielu badaczy. Dużo jednak w ostatnim czasie mówi się o wieku metabolicznym. Metabolizm, inaczej przemiana materii, to proces niezwykle złożony. Jest uzależniony od wieku, bo zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne i odżywcze jest inne dla okresu dojrzewania, inne zaś po 50. roku życia.
Ten artykuł ma 4 strony:
Czerwona papryka
W czerwonej papryce wiele jest witaminy C. A to niezwykle cenny składnik dla naszego organizmu, mający wpływ na wiek metaboliczny.
Witamina C to bowiem niezwykle silny przeciwutleniacz. Nie tylko działa wzmacniająco, ale również uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje działanie wolnych rodników.
Zawarta w papryce witamina C redukuje również zmiany miażdżycowe i zmniejsza skutki stresu. W witaminę C obfitują także natka pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka, brukselka i chrzan.
Jogurt naturalny i twaróg
Nabiał dostarcza organizmowi wapnia, który reguluje układ nerwowy i wpływa na proces krzepnięcia krwi. By jednak pomagał, a nie szkodził, warto wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Z diety dodatkowo powinny zniknąć produkty, w składzie których często obecna jest sól. Najlepszym wyborem będzie chudy twaróg, kefir lub jogurt naturalny.
Co więcej, białko zawarte w twarogu organizm trawi powoli, stopniowo uwalniając aminokwasy. To sprawia, że uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas. Dieta bogata w produkty nabiałowe wspomaga redukcję tłuszczu. Warto więc jeść je w trakcie odchudzania.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze