Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temuNie odkryto jeszcze sekretu długowieczności, choć zagadnienie to interesuje wielu badaczy. Dużo jednak w ostatnim czasie mówi się o wieku metabolicznym. Metabolizm, inaczej przemiana materii, to proces niezwykle złożony. Jest uzależniony od wieku, bo zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne i odżywcze jest inne dla okresu dojrzewania, inne zaś po 50. roku życia.
Ten artykuł ma 4 strony:
Szpinak
Szpinak jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza, którego niedobór prowadzi do pogorszenia funkcjonowania plamki żółtej, czego konsekwencją może być nieostre widzenie barw i obrazu. Obecne są w nim również inne wartościowe składniki, m.in. kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witamina C.
Wszystkie są kluczowe dla naszego organizmu, gdyż wzmacniają jego układ odpornościowy i nerwowy. By jak najbardziej skorzystać z dobroczynnego wpływu szpinaku na nasz organizm, a tym samym wpłynąć pozytywnie na swój wiek metaboliczny, warto jeść zielone liście w formie surowej, np. w postaci zielonych koktajli.
Wiśnie
Wiśnie w 82 proc. składają się z wody, resztę stanowią zaś witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Mają dodatkowo wyjątkowy smak: są soczyste i orzeźwiające.
Ich regularne spożywanie wpływa na prawidłową przemianę materii, co jednak najważniejsze z punktu widzenia naszego wieku metabolicznego – wiśnie przyspieszają zasypianie i są naturalnym lekiem na bezsenność.
A odpoczynek jest niezwykle istotny dla naszego organizmu. Stres w znacznym stopniu może utrudniać pozbycie się nadmiaru kilogramów. O jego destrukcyjnym wpływie na nasza sylwetkę poinformowali między innymi naukowcy z University of Florida Health w Gainesville. Gdy się chronicznie denerwujemy, w naszym organizmie zwiększa się produkcja betatrofiny – białka, które hamuje metabolizm tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze