Naukowcy opracowali tabletkę, która pomoże osobom z nietolerancją glutenu
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNietolerancja glutenu dotyczy coraz większej liczby osób. Naukowcom udało się jednak opracować tabletkę, która nie tylko pomoże zapanować nad dolegliwościami, ale może nawet umożliwić spożywanie niewielkich ilości glutenu bez żadnych nieprzyjemnych konsekwencji dla zdrowia.
Ten prosty sposób może pozwolić ludziom wrażliwym na gluten na spożywanie niewielkich jego ilości bez nieprzyjemnych dolegliwości obejmujących biegunki, czy ból brzucha. Naukowcy twierdzą, że odkrycie to może zupełnie zmienić podejście do leczenia osób z nietolerancją glutenu, które muszą być bardzo ostrożne w kwestii jedzenia.
Główny badacz dr Julia Konig z Uniwersytetu w Orebro w Szwecji powiedziała, że ponieważ nawet małe ilości glutenu mogą wpływać na pacjentów wrażliwych na gluten, to tego typu suplement może odgrywać ważną rolę w rozwiązaniu problemu nieświadomego lub przypadkowego spożywania minimalnych ilości glutenu, które często powodują niewygodne objawy.
Badania pokazują, że nawet stosując dietę bezglutenową, osoby z nietolerancją są nadal narażone na spożywanie małych ilości glutenu ukrytego w innych produktach, co może powodować dolegliwości.
W badaniu 18 ochotników wrażliwych na gluten otrzymało owsiankę z dwoma rodzajami pokruszonych herbatników z pszenicy zawierających gluten. Jednocześnie przyjmowali oni wysokie lub niskie dawki enzymu AN-PEP, lub pigułkę na placebo.
Stwierdzono, że obie dawki enzymu rozkładają gluten w żołądku i jelicie cienkim. Poziom glutenu w żołądku był niższy o 85 proc. u uczestników, którzy przyjmowali enzym niż u osób w grupie otrzymującej placebo. Enzym obniżył poziom glutenu w dwunastnicy (pierwszej części jelita cienkiego) nawet o 87 proc.
Wyniki zostały przedstawione ekspertom uczestniczącym w dorocznym spotkaniu Digestive Disease Week 2017 w Chicago.
Dr Konig dodaje, że te tabletki pozwalają pacjentom wrażliwym na gluten czuć się bezpieczniej, gdy wychodzą wieczorem z przyjaciółmi na kolację i brak im pewności, że to, co jedzą jest w 100 proc. bezglutenowe. Osoby wrażliwe na gluten reagują nawet na małe ilości białka, dlatego ten suplement jest tak ważny. Enzym rozwiązuje bowiem problem glutenu ukrytego w pożywieniu lub spożywanego nieświadomie.
Wyniki sugerują, że badany enzym może potencjalnie zmniejszyć skutki uboczne, które pojawiają się po zjedzeniu jego minimalnej ilości nawet przez przypadek. Naukowcy podkreślają jednak, że ich odkrycia nie sugerują, że osoby z nietolerancją na gluten będą mogły dzięki enzymowi AN-PEP jeść pizze, makaron lub inne źródła dużych ilości glutenu bez konsekwencji. Według ich badań enzym pozwoli im jedynie poczuć się lepiej, gdy zjedzą coś zawierającego małe ilości glutenu przez przypadek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze