Dyniowa FIT tarta
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuKorzystajÄ…c z sezonu na dyniÄ™ wykorzystaÅ‚am jÄ… do przyrzÄ…dzenia pysznej tarty. Idealnie sprawdzi siÄ™ na Halloween albo jako zdrowy podwieczorek. Robi siÄ™ bardzo szybko a do jej przygotowania potrzeba tylko kilka skÅ‚adników. Tarta dyniowa jest bez glutenu (w zależnoÅ›ci jakiej mÄ…ki użyjemy do przygotowania spodu), jajek oraz laktozy. Jedna porcja (podzieliÅ‚am ciasto na 12 porcji) to: 92 kcal w tym: B: 2 g; W: 19,6 g; T: 0,8 g.
Składniki:
Spód
— 0, 5 szklanki mÄ…ki owsianej bezglutenowej lub zwykÅ‚ej (mogÄ… też być zmielone pÅ‚atki owsiane)
— 0, 5 szklanki mÄ…ki jaglanej lub innej (kokosowej, gryczanej)
- ¼ szklanki puree z jabÅ‚ek ( ja zrobiÅ‚am sama: obraÅ‚am i pokroiÅ‚am jabÅ‚ko a nastÄ™pnie prużyÅ‚am do miÄ™kkoÅ›ci z dodatkiem odrobiny wody — później zblednowaÅ‚am na jednolitÄ… masÄ™)
— 3 Å‚yżki cukru/miodu/sÅ‚odzika
Masa
— 2 szklanki puree z dyni (przyrzÄ…dziÅ‚am podobnie jak to z jabÅ‚ek — dyniÄ™ obraÅ‚am i pokroiÅ‚am w kostkÄ™; prużyÅ‚am do miÄ™kkoÅ›ci w niewielkiej iloÅ›ci wody a kiedy trochÄ™ przestygÅ‚a zblendowaÅ‚am na jednolitÄ… masÄ™)
— 0,5 szklanki mÄ…ki kukurydzianej
— 1 szklanka mleka roÅ›linnego lub zwykÅ‚ego
— 4 Å‚yżki cukru/miodu/sÅ‚odzika
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru
— 0, 5 Å‚yżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy puree oraz słodzik/cukier. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Masa
Do puree z dyni dodajemy słodzik/cukier oraz przyprawy. Na koniec wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.
Ciasto najlepiej smakuje kiedy po wystudzeniu włożymy je do lodówki na kilka godzin. Tarte można podawać z bitą śmietaną powstałą na bazie mleczka kokosowego lub z zwykłej śmietanki.
Smacznego:)
Źródło: https://health-fit-life.blogspot.com/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze