Płatki orkiszowe - przepisy, właściwości, zastosowanie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzPłatki orkiszowe produkuje się ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. W płatkach orkiszowych znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych. Co ważne płatki orkiszowe mogą posłużyć do wzmocnienia organizmu, gdy jesteśmy po chorobie. Dania zawierające płatki orkiszowe nie muszą być bardzo wyszukane. Wystarczy przygotować sobie na śniadanie pożywne płatki orkiszowe na wodzie, aby dobrze zacząć dzień i dostarczyć odpowiednią dawkę energii. Płatki orkiszowe - przepisy znajdziecie poniżej.
Płatki orkiszowe — właściwości
Płatki orkiszowe są znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm człowieka. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych można je stosować dla wzmocnienia odporności lub w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe przyśpieszają regenerację komórek, a także poprawiają kondycję skóry i paznokci. Gluten zawarty w płatkach orkiszowych jest dość dobrze tolerowany przez osoby, które normalnie muszą wykluczyć ten składnik ze swojej diety.
100 g płatków orkiszowych to ok. 323 kalorie. Płatki orkiszowe zawierają sporo węglowodanów i tłuszczów. Ponadto płatki orkiszowe to źródło białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i selenu oraz witamin z grupy B i witaminy PP, E i A.
Po płatki orkiszowe powinny sięgać osoby chore na serce oraz zmagające się z cukrzycą. Co ważne płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Płatki orkiszowe — zastosowanie
Składnikiem płatków orkiszowych jest rodanit. Jest to składnik biologicznie czynny, który można również znaleźć np. w mleku matki. Jest to naturalny antybiotyk, który ma istotne właściwości antybakteryjne. Dlatego dieta bogata w orkisz chroni po części przed powszechnymi i częstymi obecnie infekcjami wirusowymi.
Płatki orkiszowe są również popularnym składnikiem śniadania. Śniadanie na bazie płatków orkiszowych jest proste, szybkie i bardzo pożywne. Daje również duże pole możliwości, ponieważ płatki orkiszowe można komponować z różnymi składnikami według własnego uznania.
Płatki orkiszowe — przepis na pożywne śniadanie
Płatki orkiszowe cechuje bardzo charakterystyczny orzechowy aromat, dlatego bardzo dobrym pomysłem jest, aby przygotować z nich słodkie, ale zdrowe i pożywne śniadanie.
Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy oczywiście płatków orkiszowych (ok. szklanki), łyżeczki rodzynek, owoców jagód goji, żurawiny oraz odrobiny miodu gryczanego i oczywiście wody, na której ugotujemy płatki orkiszowe.
Płatki orkiszowe należy zalać w garnku zimną wodą ok. 1,5 cm powyżej poziomu płatków. Należy uważać, ponieważ płatki orkiszowe wchłoną wodę i możliwe, że będzie trzeba jej dolać pod koniec gotowania.
Czy płatki orkiszowe trzeba gotować? Tak, płatki gotujemy przez 15 min. Po upływie tego czasu należy wyłączyć palnik. Nie ściągamy z niego jednak garnka z ugotowanymi płatkami orkiszowymi. Dodajemy natomiast rodzynki, owoce goji, żurawinę i miód. Mieszamy i zostawiamy na jeszcze chwile, aby uwolnić aromaty i smaki suszonych owoców w temperaturze. Po tym czasie śniadanie jest gotowe.
W przypadku takiego śniadania nuda i jednostajność nam nie grozi. Bakalie towarzyszące płatkom orkiszowym możemy dowolnie wymieniać i dopasować składniki do naszych kubków smakowych. Płatki orkiszowe można również podawać np. ze świeżymi owocami i jogurtem.
Oczywiście to nie jedyny sposób na danie na bazie płatków orkiszowych. Możemy także przyrządzić np. płatki orkiszowe na mleku.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze