Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Wegański sernik z awokado bez pieczenia Omlet z płatków owsianych 7 mitów o occie jabłkowym - czy ocet jabłkowy obniża cholesterol? Zdrowe chipsy - chipsy z warzyw. Świetny pomysł na zdrową przekąskę Odstawiłam kawę na tydzień. Oto, co się stało Rosół zamiast kawy w środku dnia. Sprawdź, co się zmieni Torcik Mars w bezglutenowej wersji Superfoods - hit czy mit? Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - ich rola i znaczenie w organizmie człowieka Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

Popularne w tym tygodniu:

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanieMATERIAŁ SPONSOROWANY Hashimoto — jak rozpoznać i leczyć?MATERIAŁ SPONSOROWANY