Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zdrowe nawyki żywieniowe. Podejmij wyzwanie. Racuszki z jabłkiem Moje śniadanie mistrzów Dlaczego warto stosować suplementy na odporność w okresie zimowym?MATERIAŁ PROMOCYJNY Mleko w diecie - czy naprawdę jest się czego bać? Nietypowy składnik smoothie, który może zapobiec nowotworowi żołądka 7 NATURALNYCH ANTYBIOTYKÓW z TWOJEJ KUCHNI Czysta dieta - jadłospis dzienny dla osób, które chcą "jeść czysto" Cholesterol. Co jeść przy wysokim poziomie cholesterolu? Dieta na obniżenie cholesterolu Kwaśny smak w zdrowej diecie. Szczaw - właściwości. Zupa szczawiowa na diecie Dzienne zapotrzebowanie na kalorie kobiet i mężczyzn Oreo fit - przepis. Ciastka Oreo