Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Składniki pokarmów odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu Zbilansowana dieta dla sylwetki FIT! Znajdź antitodum na cellulit, poznaj niezawodny sposób na piękne i gładkie nogi Chleb na zakwasie Batat - warzywo idealne dla sportowca Szybkie śniadanie, obiad, kolacja - sprawdź, jak przygotować szybkie posiłki Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - ich rola i znaczenie w organizmie człowieka Gorąca woda – najtańszy lek świata 10 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Smoothie - przepisy. Jak zrobić smoothie? Jedzenie, które uzależnia

Popularne w tym tygodniu:

Ponad 40 proc. Polaków suplementujących dietę zażywa co najmniej trzy preparaty dziennie. Blisko ⅔ konsumentów przywiązuje wagę do jakości suplementów diety