Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Placki z niepalonej kaszy gryczanej Fit burger - wersja z wołowiną Spożywasz "białą śmierć" często nie mając o tym pojęcia Sezonowe warzywa i owoce Lody z warzyw i owoców. Bez dodatku cukru, mleka, jajek Lecznicze działanie kawy? Tak! Stadiony sportowe z przekąsek kibiców Nowości od DeCare: pasty Siemię lniane - przeciwwskazania? Praktycznie brak. Co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane? Wspólne gotowanie i testowanie naszych nowych garnków Jak szybko przytyć domowym sposobem? Oto 5 sposobów na przyrost masy ciała Oglądasz mecz? Zrezygnuj z menu typowego kibica!