Mariusz Pudzianowski haruje w upale. "Samo się nie zrobi"

Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Orkiszowy placek ze śliwkami Piramida żywieniowa – nasz alfabet zdrowia Czekolada w diecie osoby odchudzającej się Omlet na słono Piękno w prezencie od Klapp Cosmetics Zapotrzebowanie kaloryczne przyszłej mamy i produkty w jej diecie Kiszonki i ich właściwości zdrowotne Śniadania białkowo - tłuszczowe. Hit czy kit? Sałatka caprese Najlepsze zamienniki kawy Kilka sygnałów świadczących o tym, że pijesz za mało wody Wody smakowe