Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Szybkie czekoladowe Babeczki z Gruszką (bez jajek i nabiału) Trendy żywieniowe i dietetyczne na 2018 rok Dlaczego warto pić soki z warzyw i owoców? Makaron z wędzonym łososiem - fit przepis Hashimoto — jak rozpoznać i leczyć?MATERIAŁ PROMOCYJNY Jakie właściwości mają ostrygi? Slim, light, fit Zdrowe odżywianie Babeczki trójkolorowe bez pieczenia Czekoladowe trufelki z nutą migdałową Biały nalot na czekoladzie? Wyjaśniamy, co oznacza biały osad na czekoladzie Koktajl ze szpinakiem odchudzający - dlaczego warto pić koktajl ze szpinakiem?