Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Prozdrowotny snack-food z karpia dla sportowców Jak przygotować domowy izotonik? Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne? BEZGLUTENOWE ZDROWE RACUSZKI Niezwykle sycące produkty Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność TOP 10 przekąsek do kieszeni motocyklicty Jakie właściwości mają ostrygi? Dieta cytrynowa Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego Właściwości pistacji Sery, których należy unikać