Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Właściwości orzechów laskowych Jajka na diecie - czy na diecie można jeść jajka? Nawet trzeba! Chia nasion czar Wegetariańska wigilia i Boże Narodzenie Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Woda z miodem i cytryną - dlaczego woda z cytryną i miodem na czczo to świetny pomysł? Batatowe love - czyli bezglutenowe kotleciki z batata Warzywa i owoce, które schłodzą cię w gorący dzień Dlaczego warto pić białą herbatę? Czarny pieprz idealny na odchudzanie! Dieta redukcyjna – charakterystyka, zapotrzebowanie energetyczne Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe