Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Pudding chia (bez cukru, bez nabiału, bez jajek) Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe? Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy? Sprawdzamy batoniki typu musli. Zdrowa przekąska czy sztuczka marketingowa? Lipa - właściwości i zastosowanie Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? Rola magnezu w organizmie Czarna herbata pomaga schudnąć Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia? Berberys zwyczajny, czyli polska cytryna

Popularne w tym tygodniu:

Liczenie kalorii a odchudzanie. Czy liczenie kalorii w produktach ma sens? Kawa bezkofeinowa – delektuj się doskonałym smakiem i aromatem kawy przez cały dzień Jak liczyć kalorie jedzenia i do czego to potrzebne? Obliczanie kalorii - wzór, darmowe aplikacje, zapotrzebowanie przy redukcji