Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jak nie podjadać na kwarantannie? 5 kluczowych zasad Polskie superfoods Specjaliści ostrzegają: picie 2 puszek napojów gazowanych w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca oraz nadciśnienie ODCINEK 1: W poszukiwaniu smaku i zdrowia z Trenerką Zdrowej Diety - SZARA EMINENCJA Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Wyjaśniamy Zielony sok z jarmużu, selera i ananasa Dlaczego warto jeść produkty bogate w bakterie probiotyczne? Wiesz, co pijesz? Różnice pomiędzy sokiem, nektarem a napojem Dlaczego warto pić wodę ogórkową? Rola magnezu w organizmie 27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza Placuszki szpinakowo - łososiowe

Popularne w tym tygodniu:

Fit obiad - z kurczakiem, makaronem czy łososiem? Propozycje z mięsem i bez mięsa