Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem OWOC ŻYCIA - czy wiesz jaki to ? Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia Przepis na koktajl proteinowy Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Jesienna tarta z dyni i tofu Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Cztery przepisy na zdrowe świąteczne ciasteczka Daktylowa tarta z kremem kokosowym Nie zapominaj o drugim śniadaniu dla swojego dziecka! Brownie z batatem i rodzynkami Pierniczki Fit Home Made Czy mężczyźni mogą być uczuleni na własne nasienie? Wyjaśniamy Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Wyjaśniamy Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób Spowolniony metabolizm w sezonie jesienno-zimowym - jak sobie radzić? Domowy budyń waniliowy - bez glutenu Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Koktajle odchudzające - odchudzanie, przepisy