Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej CZEKOLADOWE BATONY PROTEINOWE Z CHIA I MASŁEM ORZECHOWYM Jak kawa wpływa na seks? Znamy odpowiedź Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Czy mrożone warzywa na patelnię są zdrowe? Zapytaliśmy dietetyka Koktajl energetyczny - koktajl z pietruszki Dietetyczne kulki owsiane Oto 18 produktów z minimalną ilością kalorii, które pomogą ci zrzucić wagę Awokado – właściwości, kalorie

Popularne w tym tygodniu:

Pyszne źródła magnezuMATERIAŁ PROMOCYJNY