Glutation - najsilniejszy antyoksydant. Co o nim wiemy?
EWA RYCERZ • dawno temuJeśli stworzylibyśmy ranking najbardziej znanych antyoksydantów, wygrałyby go zapewne witaminy A, C oraz E. Okazuje się jednak, że najsilniejsze działanie ma mało znana substancja o nazwie glutation. To tripeptyd o mistrzowskich zdolnościach obronnych. Badania nad nim prowadził Dr Luc Antoine Montagnier, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny z 2008 roku.
Właściwości glutationu
Glutation jest zbudowany z resztek aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny oraz glicyny, ma właściwości antyutleniające. Redukuje stres oksydacyjny, bierze udział w procesie oddychania. Jednak jego najważniejszą funkcją jest zdolność ochrony komórek przed uszkodzeniami, jakie powodują toksyny.
Związek niszczy wolne rodniki, wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich takich jak arsen, ołów czy rtęć, które mogą dostawać się do niego z powietrza. Glutation opóźnia także proces starzenia.
Oprócz tego tripeptyd stymuluje odporność, sprzyjając namnażaniu limfocytów, które są odpowiedzialne za zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Wspomaga również eliminację bakterii, wirusów oraz pasożytów. Zbyt niski poziom tej substancji sprawia, że komórki poddają się procesowi samozniszczenia
Glutation znajduje się głównie w wątrobie, gdzie pełni rolę głównego czynnika detoksykacyjnego. Każdy inny antyutleniacz jest uzależniony właśnie od tego tripeptydu. Co więcej, związek ten zwiększa żywotność krwinek czerwonych.
Tripeptyd hamuje także aktywność hormonu stresu — kortyzolu, poprawiając jednocześnie syntezę testosteronu. Ma też swoje zastosowanie w walce z nowotworami. Stanowi naturalną ochronę przed negatywnym działaniem chemio- i radioterapii.
Źródła glutationu
Glutation jest związkiem, który w naturze występuje we wszystkich organizmach żywych. Największa jego zawartość znajduje się w warzywach i owocach. W organizmie człowieka ilość antyoksydantu maleje wraz z wiekiem. Przyczynami niedoboru są też przewlekły stres, brak ruchu, palenie tytoniu. Dlatego tak ważne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem.
Co zatem jeść? Najwięcej glutationu znajdziemy w awokado, brokułach, cebuli, czosnku, kapuście i szparagach. Niestety, w czystej postaci glutation nie jest przyswajalny do ludzkiego organizmu. Aby tak się stało, niezbędna jest cysteina, czyli aminokwas wchodzący w skład wielu białek.
"To właśnie ją powinniśmy dostarczać organizmowi, by zwiększyć poziom glutationu" - pisze na łamach swojej książki pt. "Stres oksydacyjny w raku, AIDS i chorobach neuozwyrodnieniowych" dr Luc Antoine Montagnier. Najlepszym źródłem cysteiny jest z kolei — według naukowca — białko serwatkowe WPC80. Występuje ono w serwatce z mleka krowiego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze