Dieta Montignaca - zasady, etapy, jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZastanawiasz się, jaka dieta odchudzająca jest najlepsza dla ciebie? Może powinnaś wypróbować dietę Montignaca? Jest to skuteczna dieta odchudzająca, która opiera się na założeniu, że przyczyną otyłości jest gwałtownie podnoszony poziom cukru we krwi, a nadmiar glukozy jest pobierany przez komórki tłuszczowe, które zaczynają się dzielić, a następnie gromadzą w sobie tłuszcz. Dlatego też według diety Montignaca należy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, bo nie powodują one takich reakcji. Oto dieta Montignaca - zasady, etapy, jadłospis.
Dieta Montignaca — zasady
Doktor Michael Montigniac obalił mit, że warunkiem utraty zbędnych kilogramów jest liczenie kalorii, bowiem dieta oparta na takim założeniu prowadzi do efektu jojo.
Jego zdaniem utrata zbędnych kilogramów jest możliwa, jeśli wybieramy produkty o niskim indeksie glikemicznym, bo nie powodują one gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Powstała nadwyżka cukru po spożyciu produktu o wysokim indeksie glikemicznym jest pobierana przez komórki tłuszczowe, które się rozmnażają, a następnie magazynują tłuszcz w postaci tkanki tłuszczowej.
W diecie Montignaca nie można zatem jeść produktów o indeksie glikemicznym (IG) powyżej 50, np. ziemniaków, białej mąki, kukurydzy, białego ryżu, białego pieczywa, cukru, cukierków, ciastek, słodzonych konfitur, bananów, miodu, suszonych owoców, piwa, frytek.
Podstawę diety Montignaca stanowią:
- zielone warzywa, pomidory, czosnek,
- chleb z otrębami, makaron razowy al dente,
- ryby, chude mięso, odtłuszczony nabiał,
- brzoskwinie, grejpfrut,
- soja, soczewica, fasolka, groch.
Dieta Montignaca — zalety
- nie wymaga głodzenia,
- daje dobre rezultaty,
- zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze,
- wskazana dla osób, które są chore na cukrzycę lub mają zwiększone ryzyko zachorowania.
Dieta Montignaca — wady
- zmusza do kontrolowania indeksu glikemicznego, co może być uciążliwe.
Dieta Montignaca — etapy
Dieta Montignaca składa się z dwóch faz.
Etap 1
W pierwszym etapie diety Montignaca następuje proces odchudzania. Ten etap diety Montignaca powinien trwać nie krócej niż 2–3 miesiące. Przez ten okres nie wolno łączyć posiłków tłuszczowych i węglowodanowych — to najważniejsze założenie skutecznego odchudzania.
Na tym etapie diety Montignaca należy również pamiętać o określonych zasadach:
- zadbaj o to, żeby zjadać 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała,
- przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny,
- nie opuszczaj żadnego posiłku, jedz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację. Nie podjadaj,
- kupuj makarony z pszenicy durum. Przyrządzaj je tak, aby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo,
- surowe owoce zjadaj pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po,
- pij dużo wody mineralnej pomiędzy posiłkami,
- nie spożywaj mocnej kawy.
Etap 2
Drugi etap diety Montignaca to faza stabilizacji. Na tym etapie diety Montignaca należy pamiętać o następujących zasadach:
- sporadycznie łącz produkty węglowodanowe z tłuszczami,
- możesz spożywać produkty, których indeks glikemiczny wynosi powyżej 50,
- raz na jakiś czas możesz zastosować dietę odchudzającą o niskim indeksie glikemicznym – etap 1.
Dieta Montignaca — jadłospis
Dieta Montignaca — przepisy są następujące:
- Śniadanie: węglowodany i niewielka ilość białka, np. 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa i 4 łyżki chudego twarożku ze szczypiorkiem i papryką.
- Obiad: produkty bogate w tłuszcz i białko, np. 50 g dzikiego ryżu, 100 g piersi z indyka usmażonej na łyżce oliwy i kubek jogurtu naturalnego.
- Kolacja: na bazie węglowodanów i białka, np. filet z dorsza duszonego na oliwie z warzywami i pół szklanki makaronu al dente.
Dieta Montignaca jest dla każdego i daje rezultaty — pod warunkiem, że nie robi się przerw w jej stosowaniu. Wystarczy codzienny kierować się zasadami diety Montignaca, a z pewnością schudniesz.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze