Lucuma - niezwykły owoc i jego lecznicze właściwości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, a rozsądek podpowiada, żeby nie sięgać po cukierki czy batoniki, warto mieć pod ręką zdrowe, słodkie przekąski. Jedną nich może być lucuma. Smakuje jak połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego, zawiera jednak mnóstwo witamin i antyoksydantów. Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma rosnącego w Peru, Chile i Ekwadorze. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja, jednak do nas dociera częściej w formie granulatu, podobnego do brązowego cukru. Oto pięć powodów, dla których warto sięgnąć po lucumę.
Ten artykuł ma 4 strony:
Dobry wybór dla diabetyków
Sproszkowana lucuma uważana jest za produkt o niskim indeksie glikemicznym — zawiera tylko 2 gramy naturalnego cukru owocowego na każde 11 gramów węglowodanów. Oznacza to, że jest bezpieczna dla diabetyków i innych osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze