Dla kogo polecane są placki z banana? Jak zrobić?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPlacki z banana to szybkie i proste w wykonaniu danie, które może być odżywczym Å›niadaniem, lunchem, ale też deserem. SÄ… miÄ™kkie, puszyste, a do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka skÅ‚adników, które każdy ma w kuchni. W prostszej wersji nie trzeba nawet żadnego sprzÄ™tu kuchennego - wystarczy poÅ‚Ä…czyć skÅ‚adniki i wrzucić placuszki na patelniÄ™, a potem podać z ulubionÄ… konfiturÄ… lub owocami.
Placki z banana — wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywcze
Banan to cenione za swoje właściwości odżywcze owoc. Dostarcza do organizmu wiele witamin i mikropierwiastków. To źródło witaminy C, B6, A, E i K, a także potasu, magnezu, wapnia, jodu czy fosforu. W połączeniu z mąką, jajkiem i mlekiem jest idealną propozycją na pożywne śniadanie, lunch lub deser. Jedna porcja składająca się z czterech placuszków to około 420 kalorii, a także solidna porcja białka (około 30 g) oraz węglowodanów (około 80 g).
Dla kogo polecane sÄ… placki z banana?
Placki z banana polecane sÄ… wszystkim, którzy chcÄ… wÅ‚Ä…czyć do diety pożywny i zdrowy posiÅ‚ek. BÄ™dÄ… idealnym uzupeÅ‚nieniem diety sportowców i osób aktywnych. Taki posiÅ‚ek, zjedzony przed lub po treningu, doda energii i dostarczy organizmowi niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych. Placki z banana sÄ… niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego bÄ™dÄ… idealnÄ… propozycjÄ… dla tych, którzy nie majÄ… zbyt wiele czasu, jednak chcÄ… zjeść pożywny posiÅ‚ek. Nie wymagajÄ… także wiÄ™kszych umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarnych — każdy jest w stanie je zrobić.
Placki z banana będą idealną opcją także dla tych, którym zależy na zwiększeniu masy ciała. Są kaloryczne, jednak zdrowe, dlatego warto się nimi zajadać nie tylko podczas planowanych posiłków albo również pomiędzy nimi i traktować je jako odżywczą przekąskę.
Jak zrobić placuszki z banana?
Placuszki z banana są banalnie proste w wykonaniu. Do przepisu potrzebne są 2 jajka, 200 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany. Placki można posypać cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Przepis można dowolnie modyfikować i zastąpić mąkę pszenną ryżową lub wymieszać z mąką gryczaną, który nada placuszkom bardziej wytrawnego smaku.
Wystarczy rozgnieść banany, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie należy porządnie rozgrzać na patelni, najlepiej takiej z nieprzywierającą powłoką, 2 łyżki oleju i nakładać za pomocą dużej łyżki, np. takiej do ciasta, przygotowaną masę. Po dwóch minutach wystarczy obrócić każdy placuszek na drugą stroną za pomocą łopatki, aby ciasto mogło urosnąć i zarumienić się z obydwu stron. Następnie zdjąć z ognia i podać z ulubionymi dodatkami takimi jak cukier puder, konfitura czy owoce.
Jeżeli chce siÄ™ uzyskać wegaÅ„skie placuszki z banana, wystarczy, zamiast jajek wykorzystać 2 Å‚yżeczki zmielonego siemienia lnianego, które warto zalać 6 Å‚yżkami wrzÄ…tku. Mleko krowie można z powodzeniem zastÄ…pić roÅ›linnym — np. sojowym, owsianym czy ryżowym.
Placuszki z banana jako przekÄ…ska
Ze względu na to, że placki z banana są szybkie i proste w przygotowaniu, warto zrobić ich nieco więcej i zabrać np. do pracy czy spakować dziecku do szkoły. To o wiele lepsze rozwiązanie niż korzystanie z niezdrowych przekąsek takich jak słodycze. Placuszki z bananów mogą być serwowane nie tylko na śniadania, ale także lunche czy desery.
Kto powinien unikać placków z banana?
Nie każdy powinien włączać placki z bananów do swojej stałej diety. Ze względu na to, że sam banan posiada wysoki indeks glikemiczny, takie danie nie jest zalecane osobom, które zmagają się z cukrzycą. Dotyczy to jednak dojrzałych, czy wręcz przejrzałych bananów. Te niedojrzałe są o wiele mniej kaloryczne. Cukrzycy z wyregulowaną glikemią mogą więc po nie sięgać.
Z placuszków z bananów powinny zrezygnować także osoby na dietę odchudzającej ze względu na wysoką kaloryczność. W przypadku osób chorych na celiakię zakazane jest sięganie po takie danie, chyba że zastąpią one mąkę pszenną bezglutenową.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze