Dla kogo polecane są placki z banana? Jak zrobić?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPlacki z banana to szybkie i proste w wykonaniu danie, które może być odżywczym śniadaniem, lunchem, ale też deserem. Są miękkie, puszyste, a do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, które każdy ma w kuchni. W prostszej wersji nie trzeba nawet żadnego sprzętu kuchennego - wystarczy połączyć składniki i wrzucić placuszki na patelnię, a potem podać z ulubioną konfiturą lub owocami.
Placki z banana — właściwości odżywcze
Banan to cenione za swoje właściwości odżywcze owoc. Dostarcza do organizmu wiele witamin i mikropierwiastków. To źródło witaminy C, B6, A, E i K, a także potasu, magnezu, wapnia, jodu czy fosforu. W połączeniu z mąką, jajkiem i mlekiem jest idealną propozycją na pożywne śniadanie, lunch lub deser. Jedna porcja składająca się z czterech placuszków to około 420 kalorii, a także solidna porcja białka (około 30 g) oraz węglowodanów (około 80 g).
Dla kogo polecane są placki z banana?
Placki z banana polecane są wszystkim, którzy chcą włączyć do diety pożywny i zdrowy posiłek. Będą idealnym uzupełnieniem diety sportowców i osób aktywnych. Taki posiłek, zjedzony przed lub po treningu, doda energii i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Placki z banana są niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego będą idealną propozycją dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu, jednak chcą zjeść pożywny posiłek. Nie wymagają także większych umiejętności kulinarnych — każdy jest w stanie je zrobić.
Placki z banana będą idealną opcją także dla tych, którym zależy na zwiększeniu masy ciała. Są kaloryczne, jednak zdrowe, dlatego warto się nimi zajadać nie tylko podczas planowanych posiłków albo również pomiędzy nimi i traktować je jako odżywczą przekąskę.
Jak zrobić placuszki z banana?
Placuszki z banana są banalnie proste w wykonaniu. Do przepisu potrzebne są 2 jajka, 200 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany. Placki można posypać cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Przepis można dowolnie modyfikować i zastąpić mąkę pszenną ryżową lub wymieszać z mąką gryczaną, który nada placuszkom bardziej wytrawnego smaku.
Wystarczy rozgnieść banany, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie należy porządnie rozgrzać na patelni, najlepiej takiej z nieprzywierającą powłoką, 2 łyżki oleju i nakładać za pomocą dużej łyżki, np. takiej do ciasta, przygotowaną masę. Po dwóch minutach wystarczy obrócić każdy placuszek na drugą stroną za pomocą łopatki, aby ciasto mogło urosnąć i zarumienić się z obydwu stron. Następnie zdjąć z ognia i podać z ulubionymi dodatkami takimi jak cukier puder, konfitura czy owoce.
Jeżeli chce się uzyskać wegańskie placuszki z banana, wystarczy, zamiast jajek wykorzystać 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego, które warto zalać 6 łyżkami wrzątku. Mleko krowie można z powodzeniem zastąpić roślinnym — np. sojowym, owsianym czy ryżowym.
Placuszki z banana jako przekąska
Ze względu na to, że placki z banana są szybkie i proste w przygotowaniu, warto zrobić ich nieco więcej i zabrać np. do pracy czy spakować dziecku do szkoły. To o wiele lepsze rozwiązanie niż korzystanie z niezdrowych przekąsek takich jak słodycze. Placuszki z bananów mogą być serwowane nie tylko na śniadania, ale także lunche czy desery.
Kto powinien unikać placków z banana?
Nie każdy powinien włączać placki z bananów do swojej stałej diety. Ze względu na to, że sam banan posiada wysoki indeks glikemiczny, takie danie nie jest zalecane osobom, które zmagają się z cukrzycą. Dotyczy to jednak dojrzałych, czy wręcz przejrzałych bananów. Te niedojrzałe są o wiele mniej kaloryczne. Cukrzycy z wyregulowaną glikemią mogą więc po nie sięgać.
Z placuszków z bananów powinny zrezygnować także osoby na dietę odchudzającej ze względu na wysoką kaloryczność. W przypadku osób chorych na celiakię zakazane jest sięganie po takie danie, chyba że zastąpią one mąkę pszenną bezglutenową.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze