Kolor bananów a odchudzanie - banany a odchudzanie
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzSą smaczne, słodkie i mają wiele cennych właściwości odżywczych. Warto jeść je i na co dzień, i od święta. Banany. Owoce idealne także na diecie. Świetnie smakują w koktajlach, z płatkami owsianymi, w dietetycznych ciastach. Uzupełniają niedobory potasu, dodają energii, a jednocześnie pełnią rolę naturalnego słodzika. Czy banan jest dobry na odchudzanie? Oczywiście. Jednak na diecie nie warto brać bananów ze sklepowej półki "na oko”. Dlaczego? Tutaj ważny jest kolor skórki. Kolor bananów a odchudzanie - sprawdź, jak to działa.
W zależności od procesu dojrzewania, banany prezentują różne właściwości. Sprawdź, który z kolorów skórki pomoże ci schudnąć: zielony, żółty czy brązowy.
Banany zielone
Najmniej dojrzałe banany zawierają najmniej cukru, a najwięcej skrobi opornej. Co to jest? Skrobią oporną nazywamy pewien rodzaj skrobi, który jest trudny w trawieniu. Dzięki tej substancji szybciej stajemy się syci. Co więcej, organizm po jej spożyciu dłużej ma energię do działania. To właśnie ze względu na fakt, że jest ona mniej podatna na trawienie. Wszystkie te właściwości pozwalają uniknąć tuczących przekąsek pomiędzy posiłkami.
Przyznajmy, zielone banany solo nie smakują zbyt dobrze. Co innego w koktajlu czy z masłem orzechowym. Wtedy są wyborne.
Zobacz też: Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?
Banany żółte
Będąc na zakupach, banany w tym kolorze wybieramy najczęściej. Sięgamy po nie niemalże automatycznie, zielone i brązowe uważając za ryzykowne dla zdrowia. Ale podczas gdy dojrzały, żółty banan wygląda i smakuje dobrze, jego właściwości, jeśli chodzi o odchudzanie, są słabsze w porównaniu z bananami o zielonej skórce.
W dojrzałych bananach skrobi opornej jest już niewiele. Sporo jest za to cukru. A ten nie sprzyja odchudzaniu. Nawet mimo większej niż w bananach zielonych zawartości antyoksydantów.
Banany brązowe
Brązowa skórka banana świadczy o tym, że owoc jest bardzo dojrzały. A co za tym idzie, zawiera mnóstwo fruktozy. Im bowiem banany dojrzalsze, tym więcej zawierają tego cukru prostego. Jednak to nie wszystko. Gdy w bananach wzrasta poziom fruktozy, spada zawartość mikroelementów. W brązowych bananach mniej jest także witaminy C, kwasu foliowego i tiaminy.
Ale nie zniechęcaj się. Badania Food Science and Technology Research wykazały, że brązowe banany wzmacniają system odpornościowy aż 8 razy bardziej niż żółte.
Zobacz też: Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem
Który kolor wybrać?
Średniej wielkości banan, niezależnie od koloru, zawiera ok. 100 kalorii. Jeśli jednak jesteś na diecie, wybieraj — zamiast owoców mocno dojrzałych — te bardziej zielone. Pomagają one organizmowi utrzymać dłużej sytość, a przez to nie myślimy tak często o podjadaniu.
Skrobia oporna i niska zawartość cukru w bananach zielonych pomagają odchudzanie doprowadzić do końca.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze