Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki?

Naleśniki, to smak dzieciństwa, ale w tradycyjnej wersji, to także dość pokaźna dawka kalorii, w zasadzie pozbawiona zdrowych składników odżywczych. Na szczęście nie musimy rezygnować z naleśników, kiedy jesteśmy na diecie. Wystarczy, że przygotujemy je z pełnowartościowych produktów.
Naleśniki białkowe, to propozycja dla tych, którzy szukają odchudzonych wersji tradycyjnych produktów. Zawierają niewiele tłuszczu, za to pokaźną dawkę aminokwasów, stąd też mogą być pyszną przekąską dla osób dbających o linię i aktywnych fizycznie. W jaki sposób przygotować odchudzoną wersję naleśnika?
Składniki na 2–3 naleśniki:
- 3 białka;
- 1 żółtko;
- 40g mąki razowej żytniej;
- 40g płatków owsianych błyskawicznych;
- 30g białka serwatkowego np. waniliowego;
- cynamon;
- słodzik;
- woda.
Umieść w misce wszystkie składniki i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy. W przypadku gdyby ciasto wychodziło zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Wlej porcję masy na rozgrzaną patelnię teflonową i usmaż jak zwykłego naleśnika. Podawaj np. z syropem klonowym lub z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze