Sól, która odkwasza organizm. Przygotujesz samodzielnie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie mogą objawiać się chronicznym zmęczeniem, słabą odpornością i podkrążonymi oczami. Za zbyt wysokie pH odpowiada niezbilansowana dieta. Samodzielne przygotowanie ziołowej soli odkwaszającej może pomóc. W jaki sposób ją zrobić?
Równowaga w organizmie
Nasze dobre samopoczucie zależy m.in. od równowagi pomiędzy środowiskiem zasadowym, a kwaśnym w organizmie. Mierzymy ją za pomocą pH, czyli specjalnego wskaźnika. Idealnie jest, gdy wynosi on 7,35–7,45.
W naszej diecie znajdziemy jednak wiele produktów powodujących negatywne zmiany w organizmie. Spada odporność, a my jesteśmy coraz bardziej zmęczeni. Słabsze stają się też nasze kości i zęby, organy pracują w zwolnionym tempie. Aby to zmienić, należy wprowadzić do diety tzw. produkty zasadowe. Są bogactwem składników mineralnych: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu.
Co warto umieścić w swojej diecie, by nie odczuwać skutków zakwaszenia? Sól, którą przygotujesz samodzielnie. To doskonała alternatywa dla soli kuchennej, której nadmierne spożycie prowadzi do rozwoju groźnych chorób.
Energia i wzmocniona odporność
Już kilka tygodni po rozpoczęciu stosowania soli odkwaszającej odczujesz duże zmiany. Odzyskasz energię, którą wcześniej organizm przeznaczał na dbanie o równowagę pomiędzy kwasowością a zasadowością. Wróci ochota do pracy, nauki czy do chodzenia na siłownię. Zakwaszony organizm powoduje problemy ze strony układu trawiennego oraz krążenia. Pojawiają się też kłopoty z pracą hormonów. W efekcie jesteśmy bardziej narażeni na bakterie, zarazki, grzyby czy drożdże.
Jak możemy to zmienić? Spożywając produkty o dużej zawartości potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu organizm zacznie produkować więcej białych krwinek. A te z kolei uchronią nas przed przeziębieniem czy grypą.
Zobacz też: Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli jaglanka w roli głównej
Młodość i idealna sylwetka na dłużej
U osób zmagających się z zakwaszonym organizmem wcześniej niż u innych pojawiają się pierwsze zmarszczki. Są też większe, a twarz staje się opuchnięta. Charakterystyczne są również worki pod oczami i szara cera. Ale decydując się na alternatywę dla zwykłej soli nie tylko poprawimy swój wygląd.
Równowaga kwasowo-zasadowa pozwoli też zniwelować ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca czy nowotwory. Zapewni prawidłową pracę wielu narządów, m.in. nadnerczy, wątroby oraz tarczycy. Te natomiast mają wpływ na naszą sylwetkę.
Przepis na odkwaszającą sól
Jego autorką jest Stefania Korżawska, autorka wielu książek dot. ziołolecznictwa.
Składniki:
- 10 łyżek soli morskiej,
- 5 łyżek kminku,
- 5 łyżek czarnuszki,
- 5 łyżek siemienia lnianego.
Wszystkie składniki przesypujemy na patelnię i prażymy przez 4–5 minut. Następnie przenosimy je na talerz. Gdy wystygną, mielimy je w młynku. Zmielone ziarna po raz drugi prażymy na patelni. Tym razem przez 1–2 minuty. Tak przygotowaną przyprawę zostawiamy na talerzyku do wystudzenia, a następnie przesypujemy do szklanego pojemnika.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze