Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Dziś sklepy już nie świecą pustymi półkami, na których można było znaleźć jedynie ocet. Poprzednia epoka nas nie rozpieszczała, ale teraz nawet w osiedlowym sklepie znajdziesz wszystko, na co tylko masz ochotę. Sushi na obiad? A może danie kuchni włoskiej? Nie ma problemu! Wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w spożywczym.

W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g

W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g (materiały własne)

Czasem jednak w sklepach pojawia się coś, co wzbudza ciekawość nawet tych, którzy mają się się za kulinarnych smakoszy. Kiedy jakiś czas temu w jednym z dyskontów znalazłam mięso strusia, bez wahania wrzuciłam je do koszyka. W końcu zdecydowałam się zaserwować je swojej rodzinie na obiad. Najpierw jednak postanowiłam zaspokoić głód wiedzy. Ponieważ nigdy nie miałam do czynienia ze strusiną, chciałam dowiedzieć się czegoś na jej temat.

1. Mało tłuszczu, dużo kwasów

Ku mojemu zdziwieniu mięso ze strusia cenione jest ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Co ciekawe, to także najchudsze mięso – w 100 g tłuszcz to tylko 0,9 proc. To nawet mniej niż w mięsie kurczaka. Strusina zawiera też niewiele cholesterolu. W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g. To także dużo mniej, niż znajdziemy w baraninie, wieprzowinie czy chociażby w drobiu.

Kolejną zaletą strusiego mięsa jest zawartość kwasu arachidonowego. To kwas tłuszczowy należący do grupy kwasów omega-6. Ponieważ wpływa on na prawidłową budowę układu nerwowego i wzmacnia system odpornościowy, w większych ilościach powinien znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i seniorów.

W 100 g strusiny znajdziemy tyle samo białka, co w wołowinie, ale mniej sodu i nieco mniej żelaza. I chociaż strusina to jeden z najlepszych rodzajów mięsa, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach.

— Nigdy nie zdarzyło mi się polecić strusiny moim pacjentom, ponieważ nigdy nie widziałam jej na sklepowych półkach – potwierdza dietetyk Emilia Kołodziejska.

2. Zdrowe, choć niedoceniane

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że Polska jest prawdziwym potentatem w produkcji strusiny. Niestety, nawet 95 proc. z produkowanych 400 ton rocznie — wysyłanych jest do Europy Zachodniej. Obecnie w naszym kraju za kilogram steku ze strusia musimy zapłacić ok. 60 zł.

Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki

Zobacz również: Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie?

Po przeczytaniu tego, jak wiele dobroci przyniesie mojej rodzinie obiad ze strusiem w roli głównej nie pozostało mi nic innego, jak tylko rozpocząć gotowanie. Ponieważ strusinę mieliśmy jeść po raz pierwszy, nie chciałam przygotowywać z niej gulaszu. Postawiłam więc na steki. Mięso usmażyłam na grillu, wcześniej marynując je w sosie sojowym. Jak wrażenia?

Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki. I choć reszcie mojej rodziny smakowało, ja miałam mieszane uczucia. Słodki smak mięsa nie do końca przypadł mi do gustu. Niestety, przekonałam się też o tym, że bardzo łatwo je przesmażyć. Wtedy staje się suche i twarde.

Niemniej jednak jeśli podobnie jak ja, nigdy nie próbowałeś strusiny, warto po nią sięgnąć. Być może specyficzny smak sprawi, że zagości na twoim stole na dłużej, co pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Specjaliści ostrzegają: picie 2 puszek napojów gazowanych w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca oraz nadciśnienie Sok z dyni – jesienny eliksir na wzmocnienie Czujesz, że musisz zjeść coś słonego? To prawdopodobnie tzw. głód soli. Wiemy, co go powoduje Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Herbata owsiana. Sposób przygotowania i właściwości Stres, przetrenowanie, a system odpornościowy. Pieczona ciecierzyca Jak schudnąć z brzucha - przyczyny wystającego brzucha, sposoby na płaski brzuch Czy można jeść pieczarki na surowo? Wyjaśniamy Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso? Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład Właściwości soku z natki pietruszki Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan Odkryto nowy smak – węglowodanowy. Przez niego mamy szerszy obwód talii Śniadanie, które poleca jeść lekarz z Harvardu. Tylko 3 składniki Odmiany śliwek i ich zastosowanie 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu Dyniowa FIT tarta

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje